Trombosis Urat Mendalam berlaku dalam satu atau lebih urat dalam badan anda untuk membentuk pembekuan darah (trombus), biasanya di kaki. Ini boleh menyebabkan rasa sakit atau bengkak di kaki, tetapi mungkin tidak ada gejala juga.

Jika anda mempunyai faktor penyakit tertentu yang boleh mempengaruhi pembekuan darah, ia boleh menyebabkan pembentukan darah vena dalam. Ini boleh berlaku jika anda tidak bergerak untuk jangka waktu yang panjang, seperti pembedahan atau kemalangan, atau apabila anda bertidur.

Di samping itu, trombosis urat mendalam boleh menjadi sangat teruk kerana trombosis vena anda boleh pecah. Ia melalui darah dan ke dalam paru-paru anda, mencegah aliran darah (emboli paru-paru).

 

Adakah Anda Mempunyai Risiko Trombosis Urat Mendalam?

Sesiapa sahaja boleh mengalami trombosis urat mendalam, tetapi sesetengah orang menghadapi risiko yang lebih besar daripada yang lain. Berikut adalah beberapa faktor risiko untuk trombosis urat dalam:
1. Kelahiran Pramatang

Jika anda dilahirkan terlalu awal sebelum minggu kehamilan ke-37, anda akan meningkatkan risiko Tromboembolisme Venous pada peringkat awal, masa kanak-kanak dan juga remaja. Tromboembolisme Venous mencerminkan trombosis urat mendalam dan embolisme paru-paru. Keadaan serius ini berlaku apabila darah beku memecah dan memasuki saluran darah di mana darah dibekalkan ke paru-paru dan tinggal di sana.

2. Faktor Risiko Genetik

Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Hematology pada tahun 2013 , kira-kira separuh daripada peserta dengan trombosis urat mendalam mempunyai sekurang-kurangnya satu penyakit keturunan yang mempengaruhi pembekuan darah.

3. Kehamilan dan Melahirkan Anak

Risiko trombosis urat mendalam pada wanita hamil sekali lagi meningkat dengan ketara semasa mengandung dan semasa pemulihan selepas bersalin.

4. Kontraseptif

Kontraseptif juga meningkatkan risiko trombosis urat mendalam. Risiko khusus seorang wanita bergantung kepada formula yang diambilnya, umur dan tahap obesiti .

5. Kanser

Dalam 20 tahun yang lalu, pembengkakan darah Tromboembolisme Venous telah menjadi penyebab utama kematian kedua pesakit kanser.

6. Kecederaan Otak Traumatik

Trombosis dan trombosis urat mendalam boleh berlaku pada orang yang mengekalkan kecederaan otak traumatik. Apabila banyak kecederaan berlaku, risiko kenaikan darah meningkat. Contohnya, orang yang mempunyai kedua-dua kecederaan otak trauma dan bahagian badan yang lain mempunyai risiko pembekuan darah.

7. Terapi Penggantian Hormon

Kedua-dua wanita dan lelaki meningkatkan risiko mereka jika mereka mengambil terapi penggantian hormon. Bagi wanita, terapi hormon dengan estrogen meningkatkan risiko trombosis urat mendalam dari masa ke masa. Bagi lelaki, jika mereka mengambil terapi penggantian testosteron, mereka mengalami peningkatan trombosis urat dalam.

8. Berbaring untuk Masa yang Panjang

Sama ada anda berada di hospital atau di rumah di tempat tidur, masa resah meningkatkan risiko trombosis urat dalam. Walau bagaimanapun, penyelidik mendapati bahawa orang yang berada di rumah mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan trombosis urat mendalam.

Deep Vein Thrombosis (DVT)

 

Jangan risau, kami menawarkan penyelesaian untuk anda!

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!