Adakah minum bir menyebabkan perut buncit? Ia tidak semestinya bir, tetapi terlalu banyak kalori boleh mengubah pinggang langsing ke dalam perut yang menyoroti seluar anda.

Menurut Michael Jensen, pakar endokrin dan penyelidik obesiti, pengambilan alkohol umumnya dikaitkan dengan lilitan pinggang yang lebih besar. Ini kerana apabila anda minum alkohol, hati membakar alkohol bukan lemak.

Jika anda makan terlalu banyak kalori, ia juga akan menyebabkan perut buncit. Sama ada alkohol, minuman manis atau makanan yang besar. Apabila anda makan lebih banyak kalori daripada dibakar, kelebihan kalori disimpan sebagai lemak. Umur, jantina dan hormon menentukan corak penyimpanan lemak.

 

Corak Penyimpanan Lemak di Lelaki dan Wanita

 

Wanita mempunyai lebih banyak lemak subkutan daripada lelaki, jadi ini kalori lemak tambahan cenderung disimpan dalam lengan, paha, punggung dan perut. Manakala lelaki menyimpan lebih banyak lemak di abdomen.

Apabila lelaki berusia dan tahap hormon lelaki menurun, mereka lebih cenderung untuk menyimpan lemak di dalam perut. Lemak perut dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, dari diabetes jenis 2 hingga tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Mempunyai lemak tambahan di paha atau punggung adalah kurang berisiko daripada lemak di abdomen. Tambahan pula, lemak subkutan yang boleh anda ambil di sekeliling pinggang anda dan di paha, pinggul, dan punggung anda tidaklah berbahaya seperti lemak penderita yang terdapat di dalam rongga abdomen yang mengelilingi organ anda.

Lemak visceral di dinding perut biasanya diukur oleh lilitan pinggang. Apabila lilitan pinggang wanita melebihi 35 inci dan lilitan pinggang lelaki melebihi 40 inci, ia dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, sindrom metabolik, dan kematian keseluruhan.

 

Bagaimana Untuk Menghilangkan Perut Buncit?

 

Di samping cara yang boleh dipercayai untuk mengurangkan pengambilan kalori dan mendapatkan lebih banyak aktiviti fizikal, tidak ada cara ajaib lain untuk menyelesaikan masalah lemak perut. Minum kurang adalah titik permulaan yang baik kerana hubungan antara kalori alkohol dan lemak perut. Pencinta bir harus memilih bir ringan yang mengandungi 100 kalori atau kurang, dan hadkan jumlah yang mereka minum setiap hari. Pilihan lain adalah meminum alkohol hanya pada hujung minggu dan menggantikannya dengan minuman tanpa alkohol yang rendah kalori.

Melakukan sit-up atau latihan perut lain boleh menguatkan otot teras anda dan membantu anda mengekalkan lemak perut, tetapi ia tidak akan menghilangkannya. Senaman aerobik seperti berjalan, berenang, berbasikal dan tenis adalah pilihan terbaik untuk membantu mengurangkan lemak badan dan lemak perut.

 

 

 

Klik di sini untuk penyelesaian yang lebih mudah!

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!