Apa itu Psoriasis?

Psoriasis adalah salah satu penyakit kulit yang paling membingungkan dan berterusan kerana sangat tidak dapat diramalkan dan menjengkelkan. Ia dicirikan oleh kadar pendaraban sel kulit 10 kali lebih cepat daripada biasa. Apabila sel-sel yang mendasari mencapai permukaan kulit dan mati, jumlahnya yang besar menyebabkan tompok-tompok merah yang dibangkitkan ditutup dengan sisik putih. Psoriasis biasanya berlaku di lutut, siku dan kulit kepala, malah menyerang badan, tapak tangan dan tapak kaki.

 

Apakah Gejala Psoriasis?

Gejala psoriasis berbeza-beza bergantung pada jenis anda. Beberapa gejala psoriasis plak yang biasa termasuk:

 

  • Tompok kulit merah, biasanya ditutup dengan sisik keperakan yang longgar; lesi ini mungkin gatal dan menyakitkan, kadang-kadang retak dan berdarah. Dalam kes-kes yang teruk, tompok-tompok kulit yang jengkel akan tumbuh dan menyatu sehingga menutupi kawasan yang luas.
  • Penyakit kuku dan kuku kaki, termasuk perubahan warna dan kemurungan kuku; kuku juga boleh mulai pecah atau jatuh dari tempat tidur kuku.
  • Timbangan atau kerak pada kulit kepala

Psoriasis juga mungkin berkaitan dengan psoriatic artritis, yang dapat menyebabkan sakit sendi dan pembengkakan. Yayasan Psoriasis Nasional menganggarkan bahawa 10% hingga 30% pesakit psoriasis juga mempunyai psoriatik arthritis.

 

Adakah Psoriasis Jenis Penyakit Autoimun?

Penyelidik bersetuju bahawa penyakit psoriatik adalah penyakit autoimun. Ini bermakna psoriasis dan artritis psoriatik sebenarnya disebabkan oleh sistem imun yang terlalu aktif. Tetapi adakah sistem imun yang membuat anda sihat sebenarnya boleh menyebabkan penyakit? Penjelasannya boleh didapati dalam perkataan itu sendiri. Autoimuniti berlaku apabila sistem imun secara automatik melancarkan tindak balas keradangan terhadap badan anda sendiri.

Apabila sistem kekebalan badan berfungsi dengan baik, ia melindungi badan daripada “penyerang” yang mungkin membuat anda sakit, seperti bakteria, virus atau patogen lain. Tetapi pada orang yang menderita psoriasis dan arthritis psoriatik, sistem kekebalan badan tetap berfungsi walaupun tanpa penyerang ini. Sebaliknya, sistem kekebalan badan melawan tisu badan sendiri. Dalam penyakit psoriasis, pertempuran ini berlaku pada kulit dan sendi.

 

5 Rawatan Semula Jadi Untuk Psoriasis

 

  1. Makanan makanan mentah

Untuk membantu mengatasi kesan psoriasis, anda perlu makan sebahagian besar makanan anti-radang. Makanan mentah terdiri daripada tunas brokoli muda, tauge asparagus muda, cengkeh, anggur, beri hitam, pir, plum dan prun sangat bermanfaat bagi orang yang mempunyai psoriasis.

Terdapat juga makanan yang harus anda hindari terutama makanan yang diproses. Sama ada anda menghidap psoriasis atau tidak, anda harus mengelakkan makan makanan yang diproses sepenuhnya. Makanan ini rendah nutrien, dan tinggi lemak trans berbahaya, sirap jagung fruktosa tinggi dan jenis gula halus lain. Bahan buatan seperti pengawet, warna tiruan, rasa dan tekstur juga terdapat dalam jenis makanan ini.

 

  1. Mencegah kulit kering

Gunakan pelembap untuk memastikan udara di rumah atau pejabat anda lembap. Ini dapat membantu mencegah kulit kering sebelum ia bermula.

Pelembap kulit sensitif juga bagus untuk menjaga kulit anda lembut dan mencegah pembentukan plak.

 

  1. Elakkan wangian

Sebilangan besar sabun dan minyak wangi mempunyai pewarna dan bahan kimia lain di dalamnya yang boleh merengsakan kulit anda. Mereka boleh membuat anda berbau harum, tetapi juga boleh mengobarkan psoriasis.

Elakkan produk sedemikian apabila anda boleh, atau pilih yang mempunyai label “kulit sensitif”.

 

  1. Mengurangkan tekanan

Sebarang keadaan kronik seperti psoriasis boleh menjadi punca tekanan. Ini sering boleh berubah menjadi kitaran ganas kerana tekanan itu sendiri dapat memperburuk gejala psoriasis.

Selain mengurangkan tekanan jika boleh, pertimbangkan untuk menggabungkan amalan mengurangkan tekanan seperti yoga dan meditasi.

 

  1. Elakkan alkohol dan berhenti merokok

Alkohol adalah pencetus bagi banyak orang yang mempunyai psoriasis. Kajian pada tahun 2015 mendapati peningkatan risiko psoriasis pada wanita yang minum bir tanpa ringan. Mereka yang minum sekurang-kurangnya 5 bir tanpa ringan per minggu hampir dua kali lebih mungkin menghidap psoriasis jika dibandingkan dengan wanita yang tidak minum.

Elakkan tembakau. Merokok boleh meningkatkan risiko psoriasis anda.

Sekiranya anda sudah mempunyai psoriasis, ia juga boleh menjadikan gejala anda lebih teruk.

 

Ringkasan

Tidak ada satu jawapan untuk menjaga gejala psoriasis. Apa yang berfungsi untuk satu orang mungkin tidak berfungsi untuk orang lain. Beberapa pilihan rawatan mungkin mempunyai kesan sampingan negatif untuk keadaan yang sudah ada selain daripada psoriasis.

Perlu diingat bahawa walaupun rawatan rumah untuk psoriasis ini dapat membantu kes ringan, kes yang lebih teruk memerlukan rawatan preskripsi. Sila berjumpa dengan doktor anda sebelum mendapatkan rawatan sendiri.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!