Orang Cina menggunakan beras merah sebagai bantuan untuk penyakit perut, peredaran darah yang lemah dan memperbaiki limpa semasa Dinasti Tang pada 800 AD. Tetapi hari ini, produk kesihatan padi merah yang paling banyak dipromosikan untuk menurunkan kolesterol secara semulajadi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami kesan sampingan beras merah yang mungkin berpotensi membahayakan kesihatan anda.

Apakah Beras Ragi Merah?

Padi ketumbar merah adalah produk ragi yang ditanam beras, Monascus purpureus. Bahan aktif dalam suplemen kesihatan ini dipanggil “monacolin”. Di antaranya, “monacolin K” bertindak dengan menghalang enzim hati dipanggil HMG Co-A reductase, dengan itu mengurangkan keupayaan hati untuk menghasilkan kolesterol. “Monacolin K” juga merupakan bahan farmaseutikal aktif dalam statin penurunan kolesterol yang dipanggil lovastatin atau mevinolin (Mevacor, Merck & Co. Inc.).

Malah, Lovastatin pada asalnya berasal dari ragi merah lain yang dipanggil Rhodobacter sinensis, statin pertama yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat. Walaupun beras ragi merah diklasifikasikan sebagai makanan tambahan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS, kerana kesamaannya dengan statin, masih ada kontroversi mengenai apakah beras ragi merah harus diklasifikasikan sebagai ubat preskripsi dan bukan makanan tambahan.

Kesan Sampingan Beras Ragi Merah

Kesan sampingan beras merah adalah serupa dengan kesan sampingan ubat statin. Oleh kerana mereka sangat berkait rapat, kesan sampingan statin yang berpotensi serius dan melemahkan adalah sama seperti beras pulut merah dan monacolin k: sakit perut, sakit otot yang teruk dan kerosakan, kerosakan hati dan kegagalan buah pinggang.

Walau bagaimanapun, penggunaan beras ragi merah sangat menyusahkan berdasarkan ketidakpastian berapa banyak ubat aktif yang terkandung di dalam batch tertentu beras ragi merah.

Hasil Sampingan Toksik Menyebabkan Kesan Sampingan Beras Ragi Merah

Seolah-olah mengambil ubat farmaseutikal yang tersembunyi tidak cukup buruk, ada lagi bahan berbahaya yang bersembunyi di beras ragi merah yang dipanggil citrinin.

Apakah itu citrinin? Citrinin dalam beras ragi merah adalah produk sampingan toksik daripada pembebasan mycotoxin-jamur (yeast). Mycotoxins bermaksud “fungal + racun” dan dianggap sebagai bahan pencemar yang sangat berbahaya. Sebenarnya, sesetengah mikotoksin sangat toksik bahawa mereka telah digunakan sebagai agen peperangan kimia.

Mycotoxin citrinin pertama kali terpencil dari Penicillium citrinum sebelum Perang Dunia II. Ia dihasilkan oleh lebih daripada 10 jenis kulat, termasuk beras ragi merah Monascus purpureus, dan mungkin tersebar di seluruh dunia dalam bijirin bijirin lain termasuk jagung, gandum, barli, dan rai.

Kesan sampingan citrinin termasuk kerosakan hati yang ringan dalam bentuk penyusupan lemak. Kesan kesihatan lain termasuk vasodilasi (pelebaran saluran darah), penyempitan bronkus (laluan udara ke paru-paru) dan kerosakan otot.

Citrinin sering berlaku bersama dengan mikotoksin lain yang dipanggil ochratoxin A. Kedua-dua toksin ini dikaitkan dengan penyakit buah pinggang pada haiwan. Walau bagaimanapun, kajian juga menunjukkan bahawa citrinin dan ochratoxin A dikaitkan dengan penyakit buah pinggang manusia yang maut. Citrinin juga mempunyai ketoksikan embrioicidal dan janin, jadi beras ragi merah sangat berbahaya bagi wanita hamil.

Bagaimana untuk Mengelakkan Kesan Sampingan Beras Ragi Merah

Cara terbaik untuk mengelakkan kesan sampingan beras ragi merah adalah untuk mengelakkan mengambil makanan tambahan itu sepenuhnya. Terdapat terlalu banyak pengganti lain yang baik untuk menurunkan kolesterol tinggi di pasaran, dan mereka tidak mengandungi kesan sampingan beras merah.

 

 

 

Sumber: University Health News

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
triple green
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!