Apakah cahaya biru? Cahaya biru mempunyai kesan yang besar terhadap tidur dan banyak lagi.

 

Walaupun mesra alam, cahaya biru dapat mempengaruhi tidur anda dan berpotensi menyebabkan penyakit. Sehingga kehadiran pencahayaan buatan, matahari adalah sumber utama pencahayaan, dan orang menghabiskan malam mereka di kegelapan (relatif). Sekarang, di kebanyakan dunia, petang diterangi, dan kami mengambil akses mudah kepada semua lumen yang begitu banyak.

 

Apakah Cahaya Biru?

Tidak semua warna cahaya mempunyai kesan yang sama. Panjang gelombang biru – yang memberi manfaat pada waktu siang hari kerana ia meningkatkan perhatian, masa tindak balas, dan suasana hati-nampaknya menjadi yang paling mengganggu pada waktu malam. Dan percambahan elektronik dengan skrin, serta pencahayaan yang cekap tenaga, meningkatkan pendedahan kami kepada gelombang biru, terutama selepas matahari terbenam.

 

Cahaya dan Tidur

Setiap orang mempunyai irama sirkadian yang sedikit berbeza, tetapi panjang purata adalah 24 dan satu perempat jam. Irama sirkadian orang yang meninggal lewat sedikit lebih lama, manakala irama orang yang bangun awal sebelum ini tidak sampai 24 jam. Dr. Charles Czeisler dari Sekolah Perubatan Harvard menunjukkan, pada tahun 1981, siang hari itu mengekalkan jam dalaman seseorang sejajar dengan alam sekitar.

 

Adakah Pendedahan Cahaya Malam Buruk?

Sesetengah kajian mencadangkan pautan antara pendedahan kepada cahaya pada waktu malam, seperti bekerja pergeseran malam, kepada beberapa jenis kanser, diabetes, penyakit jantung, dan obesiti. Itu bukan bukti bahawa pendedahan cahaya siang malam menyebabkan keadaan ini; dan tidak jelas mengapa ia boleh menjadi buruk bagi kami. Tetapi kita tahu bahawa pendedahan kepada cahaya menindas rembesan melatonin, hormon yang mempengaruhi irama sirkadian, dan terdapat beberapa bukti eksperimental (ia sangat awal) bahawa tahap melatonin yang lebih rendah mungkin menjelaskan persatuan dengan kanser.

Kajian Harvard memberikan sedikit cahaya pada sambungan mungkin kencing manis dan mungkin obesiti. Para penyelidik meletakkan 10 orang pada jadual yang secara beransur-ansur beralih kepada masa irama sirkadian mereka. Kadar gula darah mereka meningkat, membuangnya ke dalam keadaan prediabetik, dan tahap leptin, hormon yang menyebabkan orang berasa kenyang selepas makan, turun.

Walaupun cahaya malap boleh mengganggu irama circadian seseorang dan rembesan melatonin. Hanya lapan lux-tingkat kecerahan yang melebihi kebanyakan lampu meja dan kira-kira dua kali cahaya malam-mempunyai kesan, kata Stephen Lockley, penyelidik tidur Harvard. Cahaya pada waktu malam adalah sebahagian daripada sebab ramai orang tidak mendapat tidur yang cukup, kata Lockley, dan para penyelidik mengaitkan tidur yang singkat kepada peningkatan risiko kemurungan, serta masalah kencing manis dan kardiovaskular.

 

Kesan Cahaya Biru dan Tidur

Walaupun cahaya dalam bentuk apa pun boleh menekan rembesan melatonin, cahaya biru pada waktu malam lebih kuat. Penyelidik Harvard dan rakan sekerja mereka melakukan eksperimen membandingkan kesan 6.5 jam pendedahan kepada cahaya biru untuk pendedahan kepada cahaya hijau kecerahan setanding. Cahaya biru menindas melatonin selama dua kali selagi cahaya hijau dan beralih irama sirkadian sebanyak dua kali lebih banyak (3 jam vs 1.5 jam).

Dalam satu lagi kajian cahaya biru, para penyelidik di University of Toronto membandingkan tahap melatonin orang yang terdedah kepada cahaya dalam terang yang mengenakan kacamata biru-terang kepada orang yang terdedah kepada cahaya biasa tanpa memakai gogal. Fakta bahawa tahap hormon yang hampir sama dalam kedua-dua kumpulan menguatkan hipotesis bahawa cahaya biru adalah penindas melatonin yang kuat. Ia juga mencadangkan bahawa pekerja beralih dan burung hantu malam mungkin dapat melindungi diri mereka jika mereka memakai kacamata yang menghalang cahaya biru. Cermin mata hitam yang murah dengan kanta berwarna berwarna oren menghalang cahaya biru, tetapi mereka juga menyekat warna lain, jadi mereka tidak sesuai untuk digunakan di dalam rumah pada waktu malam. Kacamata yang menghalang cahaya biru hanya boleh menelan kos sehingga $ 80.

 

Pendedahan Cahaya Biru LED

Sekiranya cahaya biru mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan, maka isu alam sekitar dan pencegahan cahaya penjimatan mungkin tidak konsisten dengan kesihatan diri. Ini lampu mentol neon padat dan lampu LED yang lebih cekap tenaga daripada mentol pijar lama yang kita dibesarkan dengan, tetapi mereka juga cenderung menghasilkan lebih banyak cahaya biru.

Sifat fizikal lampu pendarfluor tidak dapat diubah, tetapi salutan di dalam mentol menghasilkan cahaya yang lebih panas dan kurang terang. Lampu LED adalah lebih cekap daripada lampu neon, tetapi ia juga menghasilkan sejumlah besar cahaya dalam spektrum biru. Richard Hansler, seorang penyelidik ringan di Universiti John Carroll di Cleveland, menegaskan bahawa lampu pijar biasa juga menghasilkan cahaya biru, walaupun kurang daripada kebanyakan lampu neon.

 

Lindungi diri anda dari cahaya biru pada waktu malam
  • Bercahaya pada waktu malam dengan cahaya merah yang redup, cahaya merah memiliki keupayaan minimal untuk mengubah irama sirkadian dan menghambat melatonin.
  • Elakkan melihat skrin terang dua hingga tiga jam sebelum tidur.
  • Sekiranya anda bekerja bertukar malam atau menggunakan sebilangan besar peranti elektronik pada waktu malam, pertimbangkan untuk memakai gelas biru-perisai atau memasang aplikasi yang menapis panjang gelombang biru / hijau pada waktu malam.
  • Ekspos diri anda dengan banyak cahaya yang terang pada siang hari, yang akan meningkatkan keupayaan anda untuk tidur pada waktu malam, serta suasana hati dan kewaspadaan anda semasa siang hari.

 

Sumber: Harvard Health Letter

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashislim
  • AshiSlim
  • Bought by Terence from Georgetown
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • NuSTEM
  • Bought by Ahmad Zubir from Shah Alam
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
Riflex 360
?livepromo