Memimpin gaya hidup yang sihat dan cuba mengurangkan tahap tekanan dalam hidup anda boleh membantu melindungi anda dari kegagalan jantung. Walau bagaimanapun, satu lagi perkara yang boleh menjadi sangat berguna, ialah mengetahui simptom kegagalan jantung sebulan sebelum ia berlaku.
 

Simptom Kritikal Serangan Jantung

 

1. Keletihan

 
Apabila arteri menjadi sempit jantung anda menerima lebih banyak darah daripada digunakan. Ini menjadikan jantung bekerja lebih keras daripada biasanya, jadi anda berasa terlalu letih dan mengantuk sepanjang masa.
 

2. Sesak nafas

 
Apabila jantung anda semakin kurang darah, ini bermakna paru-paru anda tidak akan dapat mendapatkan oksigen yang banyak ke paru-paru seperti biasanya.

Kedua-dua sistem bergantung kepada satu sama lain supaya tanpa satu anda tidak boleh mempunyai yang lain. Sekiranya anda mengalami masalah bernafas, sebaiknya berunding dengan doktor secepat mungkin, ini mungkin bermakna semakin hampir untuk menyerang anda.
 

3. Kelemahan

 
Apabila badan anda menjadi lemah, ini adalah kerana arteri menjadi lebih sempit tidak membenarkan peredaran darah dengan betul secara tiba. Otot anda tidak mendapat apa yang mereka perlukan, dan ini boleh menyebabkan anda jatuh walaupun dengan apa yang kelihatan seperti pada awalnya tiada alasan.
 

 

4. Pening dan Berpeluh Sejuk

 

Peredaran darah juga menyebabkan aliran darah ke otak anda menjadi terhad. Ini sangat mengancam nyawa dan akan menyebabkan pening dan ketegangan. Anda tidak boleh mengabaikan ini.

 

5. Tekanan dada

 

Sekiranya anda mengalami simptom serangan jantung, anda mengalami ketidakselesaan di dalam dada anda, sama ada sakit kecil atau tekanan terbina. Ini akan terus meningkat sehingga serangan itu sendiri berlaku.

 

6. Gejala Selesema atau Dingin

 

Jika anda merasakan seolah-olah anda mengalami gejala selesema di mana-mana ini mungkin kerana serangan itu sendiri akan berlaku dalam masa terdekat. Ramai orang berasa dingin telah berkembang beberapa hari sebelum serangan berlaku.

Perhatian


Jika anda atau seseorang yang anda kenal mengalami simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor secepat mungkin. Cara terbaik untuk mencegah serangan jantung adalah dengan mengetahui gejala awal.
Tertanya-tanya sekiranya mengalami tekanan darah tinggi? semak tanda-tanda di sini!

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
triple green
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!