Apakah itu Kayap?

Di rantau ini, Kayap juga dikenali sebagai Shingles dalam bahasa English atau 带状疱疹 dalam bahasa Cina.

Walaupun ia bukan keadaan yang mengancam nyawa, kayap boleh menjadi sangat menyakitkan. Walaupun kayap boleh terjadi di mana saja di tubuh anda, ia paling sering muncul sebagai lepuh bergelung tunggal yang membungkus di sebelah kiri atau sebelah kanan badan anda.

Kayap disebabkan oleh virus varicella-zoster – virus sama yang menyebabkan cacar air. Sesiapa yang telah pulih dari cacar air mungkin akan mengalami masalah kayap pada satu ketika kemudian dalam kehidupan, dan peningkatan risiko bagi orang dewasa di atas umur 50 tahun. Virus ini tidak aktif dalam tisu saraf berhampiran dengan saraf tunjang dan otak anda. Bertahun-tahun kemudian, virus itu boleh diaktifkan semula sebagai kayap.

Vaksin boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kayap, sementara rawatan awal dapat membantu memendekkan jangkitan lepuh dan mengurangkan kemungkinan komplikasi.

Gejala Kayap

Kebanyakan pesakit kayap mula-mula menyedari kesakitan. Biasanya pesakit melaporkan rasa sakit yang membakar, rasa sensasi dan gatal-gatal – seperti semut yang merangkak di sekeliling anda. Walaupun baju T-shirt menjilat kulit yang terkena anda pun berasa tidak selesa.

Gejala kayap biasanya termasuk ruam merah yang bermula beberapa hari selepas sakit, serta lepuh yang penuh dengan cecair. Gejala-gejala ini biasanya muncul di satu sisi badan, dalam lingkungan dada atau perut.

Dapatkan rawatan profesional sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda seperti ruam dan lepuh, terutamanya jika disertai oleh demam dan sakit badan. Anda perlu dirawat dalam masa 72 jam untuk mengurangkan kesakitan dan mencegah komplikasi.

Adakah terdapat rawatan untuk kayap?

Setakat ini, tiada ubat untuk kayap. Tetapi anda tidak perlu menanggung kesakitan semata-mata.

Kita tidak boleh sepenuhnya menghapuskan virus dalam badan, tetapi rawatan yang betul akan mengurangkan keterukan kesakitan. Doktor biasanya menggunakan ubat antivirus dan analgesik yang kuat serta losyen calamine dan ubat antipruritik untuk mencegah kegatalan. Antidepresan juga boleh digunakan untuk melegakan kesakitan. Rawatan kayap yang berkesan dapat memberikan kelegaan yang besar.

Walaupun ubat antiviral adalah rawatan yang berkesan untuk herpes zoster, ia bukan satu-satunya pilihan. Beberapa rawatan semulajadi juga boleh melegakan kesakitan dan ketidakselesaan.

Rawatan Semula Jadi untuk Kayap

 1. Mandi Penyembuhan

Pembersihan harian lepuh dapat mengurangkan risiko jangkitan. Ambil mandi untuk menenangkan kulit. Penyejukan air dapat melegakan kesakitan kayap dan melegakan gatal-gatal.

Anda juga boleh menggunakan mandi penyembuhan untuk melegakan gejala. Tuang 1 hingga 2 cawan koloid oatmeal atau cornstarch ke mandi air hangat selama 15 hingga 20 minit. Jangan gunakan air panas. Air panas boleh memburukkan kayap lepuh kerana haba meningkatkan aliran darah.

Keringkan badan anda dengan teliti dan kemudian basuh tuala untuk mengelakkan penyebaran virus itu kepada orang lain.

 1. Pemampatan basah, sejuk

Selain mandi untuk melegakan kesakitan dan kegatalan yang berkaitan dengan ruam lepuh, gunakan kompres yang sejuk, lembap. Lakukan ini beberapa kali sepanjang hari untuk melegakan gejala. Rendam kain di air sejuk, kupas air, dan sapukan kain itu ke ruam dan lepuh.

Kesejukan kompres boleh mengurangkan kesakitan. Ulangi proses seberapa kerap yang anda perlukan. Jangan gunakan pek ais untuk ruam. Kesejukan ais boleh meningkatkan sensitiviti kulit dan memburukkan lagi kesakitan.

 1. Losyen dan krim yang menenangkan

Gatal kayap boleh menyebabkan luka parut dan berpanjangan. Jika gatal-gatal tidak bertambah baik selepas campuran mandi penyembuhan, kompres sejuk, baking soda atau cornstarch, gunakan losyen dan krim yang menenangkan.

Losyen dan krim tidak mempercepat proses penyembuhan, tetapi mereka dapat meningkatkan keselesaan anda. Elakkan wangian yang boleh menyebabkan kerengsaan lanjut.

Gunakan losyen dan krim dengan berhati-hati kerana ia boleh menghalang luka daripada mengeringkan dan memanjangkan proses penyembuhan. Atas sebab yang sama, jangan gunakan salap antibiotik pada luka.

Di samping itu, anda boleh menggunakan losyen calamine selepas mandi untuk menenangkan kulit yang teriritasi untuk membantu mengeringkan lepuh. 

4. Rawatan Herba

Beberapa suplemen kesihatan dan herba juga boleh membantu badan anda melawan virus dan merawat insomnia dan kecemasan yang disebabkan oleh kayap. Ini termasuk:

 • Melatonin
 • Wort St. John
 • Minyak Oregano
 • Echinacea
 • Bau Lemon
 • Teh hijau
 • Asid lemak penting

 

 

Sila berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang suplemen kesihatan.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashislim
 • AshiSlim
 • Bought by Terence from Georgetown
?livepromo
?livepromo
?livepromo
 • NuSTEM
 • Bought by Ahmad Zubir from Shah Alam
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
Riflex 360
?livepromo