Propolis Hijau Brazil

Madu dibuat dari debunga tumbuhan berbunga dan digunakan oleh lebah sebagai sumber nutrisi. Propolis, sebaliknya, lebih banyak daripada alat. Ia adalah bahan seperti tebal, seperti lebah yang menghasilkan untuk membantu mereka memperbaiki lubang di sarang mereka.

Propolis juga dikenali sebagai propolis balsem, propolis resin, propolis lilin, propolis, dan sarang lebah, kelihatan seperti gam dan memperbaiki sarang mereka dengan bantuan kayu lebah. Sebaliknya, kualiti propolis berbeza mengikut musim atau rantau. Hives ini adalah sistem kompleks ruang tamu, bilik penyimpanan makanan dan anak benih muda dan oleh itu memerlukan penyelenggaraan yang berterusan.

Lebah bukan satu-satunya yang telah menemui propolis untuk menjadi sangat berguna. Seperti madu, ia telah digunakan sejak zaman purba untuk pelbagai ciri-ciri bermanfaat kerana ia telah terbukti menjadi Antioksidan, Anti-radang, Anti-mikrob Penghasut. Kita tahu bahawa sifat-sifat antibiotik propolis berasal dari bahan yang dipanggil galangin, dan ia meningkatkan imuniti dengan meningkatkan aktiviti fagosit (fagosit adalah “pahlawan” badan terhadap kuman). Kami juga tahu bahawa sifat anti-radang berasal dari keupayaannya untuk melarang prostaglandin.

Komponen yang dipanggil phytotonizides memainkan peranan dalam keupayaan propolis untuk meningkatkan sistem imun kerana ia kelihatan merangsang fagositosis. Ciri-ciri anti-karsinogen propolis kini boleh ditambah ke senarai produk semulajadi yang paling menyembuhkan di bumi.

Propolis Hijau Brazil dan Kanser

Sebelum ini propolis atau gam lebah digunakan untuk merawat luka, jangkitan usus, herpes genital dan lain-lain oleh orang-orang suku yang menggunakannya sebagai ubat rakyat mereka. Kepentingan dalam propolis dalam bidang onkologi telah dimulakan oleh kajian tentang lebah dan pemprosesan sarang madu.

Dalam kajian ini, sebatian tertentu telah diasingkan dari propolis yang dipanggil asid cefeic phenethyl ester (atau CAPE). Analisis penyelidikan dan pembangunan pada propolis mendapati bahawa ia mempunyai sebatian bioaktif yang boleh digunakan untuk merawat sel-sel kanser prostat yang terdapat pada lelaki. Ini adalah kajian vivo yang bermaksud bahawa ia berlaku di makmal dengan sel kanser yang dibangkitkan dalam tiub ujian.

Di hadapan CAPE, didapati kadar pertumbuhan sel kanser telah diperlahankan oleh 50% hingga 60%. Fenomena yang bekerja untuk membunuh sel kanser oleh propolis tidak membunuh sel-sel kanser secara langsung, tetapi dengan mengganggu isyarat bio-iterfering pada ATP yang mengawal kadar di mana sel-sel ini dihasilkan semula dalam tisu-tisu kanser badan dengan menyediakan mereka mekanisme tenaga.

Walaupun, CAPE mempunyai sifat sitotoksik, bermakna ia boleh, sebenarnya, membunuh sel-sel kanser secara langsung tetapi mungkin tidak berbahaya kepada tubuh manusia sebagai kemoterapi dan rawatan anti karkolisis lain. Ia akan mempunyai hasil yang baik untuk mengawal sel-sel kanser prostat, sel-sel kanser kolon dan pertumbuhan karcinomik di mana saja di dalam tubuh manusia.

Rekod Lain menggunakan Propolis

  • Propolis digunakan untuk luka ulser dan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria (termasuk tuberkulosis), virus (termasuk selesema, H1N1 “selesema babi dan selesema biasa”), kulat, dan organisma bersel tunggal yang dipanggil protozoa.
  • Propolis juga digunakan untuk merawat kanser nasal dan tekak;
  • Digunakan untuk menguatkan sistem imun;
  • Untuk rawatan masalah gastrousus (GI), termasuk jangkitan Helicobacter pylori dalam penyakit ulser peptik.
  • Propolis juga digunakan sebagai agen antioksida dan anti-keradangan.
  • Ia juga biasanya digunakan untuk menurunkan tekanan darah dan merangsang sistem organ badan manusia.

 

 

Sumber: Dr Vikram Sharma

 

 

 

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
triple green
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!