Hati terletak di bahagian atas sebelah kanan abdomen dan merupakan organ terbesar di dalam badan. Fungsi utama hati adalah untuk mencerna makanan, menyimpan tenaga dan menghilangkan toksin. Darah dari sistem pencernaan ditapis melalui hati sebelum dihantar ke bahagian lain badan. Jika hati terkumpul terlalu banyak lemak, ia boleh menyebabkan hati berlemak.

 

Apakah Hati Berlemak?

Hati lemak adalah keadaan di mana pengumpulan sel hati secara normal meningkatkan jumlah lemak. Terdapat dua jenis utama hati berlemak:
  • Penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD)
  • Penyakit hati berlemak alkohol

Minum berlebihan adalah penyebab biasa hati berlemak (hati berlemak alkohol). Satu lagi bentuk hati berlemak ialah penyakit hati berlemak bukan alkohol, manifestasi metabolisme yang tidak normal di dalam hati. Oleh itu, hati adalah organ penting metabolisme lemak. Dalam hati berlemak bukan alkohol, hepatosit mengganggu pengambilan lemak. Peningkatan jumlah lemak dikeluarkan dari darah dan dihasilkan oleh sel-sel hati dan kurang diproses atau dikeluarkan oleh sel-sel. Oleh itu, lemak terkumpul di dalam hati.

 

Hati Lemak Bukan Alkohol

Penyakit hati berlemak bukan alkohol diklasifikasikan sebagai hati berlemak atau steatohepatitis (NASH). Hati berlemak adalah lemak di hati, tetapi tidak ada keradangan atau kerosakan sel hati. NASH adalah lemak, keradangan dan kerosakan sel hati. Keradangan dan kerosakan hepatosit boleh menyebabkan fibrosis hati atau pembentukan parut. Di samping itu, ia juga boleh menyebabkan sirosis atau kanser hati.

 

Punca penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD)

Terdapat banyak punca penyebab pengumpulan lemak hati:
  1. Diet

Ambil kalori terlebih dalam diet anda

2. Penyakit

Hati lemak juga dikaitkan dengan diabetes jenis 2, obesiti dan paras trigliserida tinggi dalam darah, penyakit seliak dan penyakit Wilson (metabolisma tembaga yang tidak normal).

3. Keadaan Perubatan

Kehilangan berat badan yang cepat dan kekurangan zat makanan.

4. Perubatan

Ubat seperti tamoxifen, suntikan olfactory (Nestorone), amiodarone secara lisan (Cordarone, Pacerone) dan methotrexate (Rheumatrex Dose Pack, Trexall) semuanya dikaitkan dengan NAFLD.

5. Rintangan Insulin

Terdapat bukti bahawa terdapat hubungan antara ketahanan insulin dan perkembangan NAFLD. Walaupun badan menghasilkan insulin yang mencukupi, keupayaan sel untuk memanfaatkan sepenuhnya insulin untuk memetabolisme glukosa tidak normal, dan kemudian kelebihan glukosa yang agak besar disimpan sebagai lemak dan terkumpul di hati.

Kepentingan Hati Berlemak Bukan Alkohol

Hati lemak tidak alkohol sangat penting kerana sebab-sebab berikut:
  1. Penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah penyakit biasa dan kelazimannya semakin meningkat.
  2. Hepatitis lemak (NASH) adalah penyebab utama penyakit hati yang teruk, yang membawa kepada sirosis dan sirosis – kegagalan hati, pendarahan gastrousus dan komplikasi kanser hati.
  3. Penyakit hati berlemak bukan alkohol dikaitkan dengan penyakit bukan hati yang lain yang biasa dan serius, seperti penyakit kardiovaskular.

 

 

Klik di sini untuk penyelesaian kepada hati berlemak

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!