Komputer dan telefon bimbit adalah alat yang kami gunakan setiap hari. Hampir setiap kehidupan moden adalah berkaitan dengan komputer atau telefon bimbit: guru menggunakan komputer untuk mengajar, sementara pelajar menggunakan komputer untuk menghadiri kelas, kebanyakan pekerja pejabat menggunakan komputer untuk bekerja. Ketua Pegawai Eksekutif juga harus bergantung kepada komputer dan peranti mudah alih untuk menghantar dan menerima e-mel dan berhubung dengan rakan sekerja. Kembali ke rumah, kami menggunakan telefon bimbit atau tablet untuk mengakses Internet, menonton filem atau bermain permainan telah menjadi hiburan yang amat diperlukan untuk ramai orang setiap hari. Peranti elektronik mudah alih semakin dikaitkan dengan kehidupan orang moden.

Komputer dan peranti mudah alih elektronik adalah sumber pendedahan yang kerap terhadap radikal bebas. Radikal bebas boleh menjejaskan kesihatan orang, terutamanya mereka yang perlu menggunakan komputer dan telefon bimbit mereka setiap hari. Kadang-kadang mereka berasa mata kering dan kulit tidak berkilat. Bagaimanakah pekerja pejabat menghalang radikal bebas?

 

Apakah Itu Radikal Bebas?

 

Pertama, mari kita ketahui apa yang radikal bebas. Radikal bebas ditakrifkan sebagai mana-mana spesies molekul yang boleh wujud secara bebas, dan mengandungi elektron yang tidak berpasangan dalam orbit atom. Kewujudan elektron yang tidak berpasangan membawa kepada beberapa sifat umum yang dikongsi oleh kebanyakan radikal bebas. Ramai radikal bebas tidak stabil dan sangat reaktif. Mereka boleh menyediakan elektron kepada molekul lain atau menerima elektron sebagai agen pengoksidaan atau pengurangan. Radikal bebas menyerang makromolekul penting, yang membawa kepada kerosakan sel dan gangguan keadaan mantap. Lipid, asid nukleik dan protein adalah sasaran utama radikal bebas dalam badan.

 

 

Cara untuk mencegah radikal bebas dalam komputer dan telefon bimbit:

1. Bekerja dengan komputer riba adalah lebih baik daripada komputer desktop

Menurut satu kajian khas, komputer meja mempunyai lebih banyak radiasi daripada komputer riba. Komputer riba juga melindungi sinaran lebih daripada skrin desktop. Oleh itu, untuk berkesan mencegah radiasi komputer, pekerja pejabat bersyarat boleh memilih untuk menggunakan komputer riba di pejabat.

2. Gunakan komputer dan telefon bimbit anda dengan betul

Penggunaan komputer dan telefon bimbit yang betul juga boleh mengurangkan kerosakan radikal bebas. Adalah disyorkan untuk menyimpan jarak tertentu dari komputer dan telefon bimbit, kira-kira 50-70 cm. Ambil rehat selepas setiap dua jam untuk melegakan keletihan.

3. Letakkan tumbuhan di sebelah komputer

Anda boleh menanam Devil’s Ivy atau kaktus di meja komputer anda. Hijau bukan sahaja berkesan melegakan keletihan visual, tetapi juga menghalang radiasi ultraviolet sambil membersihkan udara.

4. Jika anda bekerja dalam persekitaran radiasi yang tinggi, sila pakai saman radiasi

Perlindungan radiasi adalah salah satu cara yang berkesan untuk mencegah sinaran elektromagnetik. Ia adalah satu cara melindungi radiasi elektromagnet dengan prinsip pengaliran logam. Terdapat banyak gaya, seperti pelindung perlindungan sinaran, pelindung perlindungan sinaran, dan sebagainya. Ini dapat memenuhi keperluan orang yang berbeza. Selain itu, selepas memakai saman perlindungan radiasi, ia dapat melindungi lebih daripada 99% sinaran elektromagnetik, dan dapat mengurangkan bahaya sinaran elektromagnetik kepada tubuh manusia.

5. Tambahan pemakanan antioksidan

Antioksidan melindungi sel-sel badan dari kerosakan radikal bebas. Mereka membaiki sel-sel yang dimusnahkan oleh radikal bebas, walaupun pendedahan kepada oksigen dalam sel-sel tubuh menghasilkan radikal bebas yang menyebabkan pengoksidaan. Antioksidan pemakanan tambahan boleh membantu pengoksidaan perjuangan dan membalikkan kesan kerosakan pengoksidaan sel.

VesPro LiveBerries adalah minuman berry lazat yang dibuat dengan 9 resipi beri yang berbeza. Ia adalah sumber antioksida dan polifenol yang sangat baik yang dapat memberi banyak manfaat kepada kesihatan anda. Setiap hidangan bersamaan dengan 1.5 cawan buah beri antioksidan yang segar, masing-masing menawarkan ORAC 8000 TE yang diseragamkan. (Pensijilan Brunswick Labs (USA)).

Beri kami ditanam di ladang-ladang keluarga Amerika yang kecil, lama, dan mereka masih bangga mengamalkan kaedah etika pertanian dan penuaian. Hanya racun perosak semulajadi yang terbaik seperti kompost yang ditapai dan cuka kayu yang digunakan dalam penanaman mereka.

 

Ketahui VesPro LiveBerries di sini!

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!