Dalam beberapa tahun terakhir, buah delima disebut-sebut sebagai makanan super, tetapi mengatakan bahawa pengetahuan baru akan mencapai perkadaran yang benar-benar legenda. Ia terkenal dengan khasiat perubatan dan kecantikannya sejak zaman kuno dan merupakan simbol kemakmuran dan kekayaan dalam banyak budaya. Kajian saintifik moden menunjukkan bahawa buah merah ini dengan arilnya yang berair juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

 

3 Kelebihan Buah Delima untuk Kulit

 

Lindungi Kulit dari Kerosakan akibat Cahaya Matahari

Pendedahan kepada cahaya matahari tidak hanya menyebabkan penyamakan dan terbakar sinar matahari tetapi juga boleh menyebabkan tekanan oksidatif yang menyebabkan bintik-bintik usia dan kedutan. Polifenol dalam delima yang disebut asid Ellagic adalah antioksidan kuat yang membantu melindungi sel kulit daripada kerosakan oksidatif. Mereka mempunyai sebatian pelindung matahari yang melindungi kulit daripada kerosakan radikal bebas, membantu mencegah barah kulit, melegakan selaran matahari dan mengurangkan tanda-tanda kerosakan akibat sinar matahari.

 

Menjana Semula Sel untuk Kulit yang Lebih Sihat

Buah delima adalah penjana semula kulit yang kuat dan sebenarnya boleh membalikkan kerosakan yang telah berlaku pada kulit. Terdapat sel-sel penting yang disebut keratinosit yang terdapat di lapisan luar kulit (The epidermis). Buah delima membantu melindungi epidermis dan membantu pertumbuhan semula sel kulit di epidermis dan dermis (lapisan dalam), meningkatkan peredaran dan penyembuhan kulit, membantu pembaikan tisu dan penyembuhan luka.

 

Sifat Anti-Keradangan

Keradangan adalah salah satu penyumbang utama kesihatan kulit yang buruk dan berkaitan langsung dengan gaya hidup dan persekitaran seseorang. Buah delima mengandungi asid punik Omega-5 (sejenis asid linolenik) yang mempunyai sifat anti-radang yang luar biasa. Ia menenangkan kulit kering, retak, dan jengkel. Ia juga mengandungi asid punik, asid lemak omega 5 yang menghidrat dan mencegah kehilangan kelembapan.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!