Minyak buckthorn laut telah digunakan untuk beribu-ribu tahun sebagai ubat semula jadi terhadap pelbagai penyakit. Ia kadang-kadang dipanggil Buah Suci Himalaya dan boleh digunakan pada kulit atau dimakan secara langsung.

Ini adalah terapi popular untuk Ayurveda dan ubat tradisional Cina yang boleh memberi manfaat kesihatan daripada menyokong jantung untuk mencegah diabetes, ulser perut dan kerosakan kulit.

7 Manfaat Buckthorn Laut

 1. Menggalakkan Kesihatan Jantung

Buckthorn laut melindungi daripada penyakit kardiovaskular. Jumlah flavonoid, flavono buckthorn laut dan bahan aktif lain yang diekstrak dari buah buckthorn dan daun buckthorn laut dapat mengurangkan hipertensi, melembutkan saluran darah, meningkatkan peredaran darah, mencegah dan mengurangkan penyakit serebrovaskular iskemia, dan memperbaiki bekalan darah dan bekalan oksigen dan lain-lain kesan. Ia juga boleh melegakan angina dan meningkatkan fungsi jantung.

 1. Mencegah diabetes

Buckthorn laut juga boleh membantu mengelakkan diabetes. Satu kajian kecil manusia menunjukkan bahawa buckthorn laut dapat membantu mengurangkan kadar karbohidrat puncak setelah makan makanan kaya dengan karbohidrat. Ini adalah kerana peningkatan gula dalam darah yang kerap, jangka panjang meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2, jadi mencegah peningkatan gula darah dapat mengurangkan risiko anda.

 1. Meningkatkan Sistem Imun

Buckthorn laut boleh membantu melindungi badan anda daripada jangkitan. Pakar menyifatkan kesan ini, sebahagian besarnya, kepada kandungan flavonoid tinggi minyak. Flavonoid adalah sebatian tumbuhan yang bermanfaat yang boleh menguatkan sistem imun anda dengan meningkatkan daya tahan terhadap penyakit. Dalam satu kajian tabung uji, buckthorn laut menghalang pertumbuhan bakteria seperti E. coli. Dalam yang lain, buckthorn laut menawarkan perlindungan terhadap selesema, herpes dan virus HIV.

 1. Kurangkan Berat Badan dan Melawan Penyakit

Buckthorn laut baru-baru ini menerima pujian dari Dr. Oz kerana kajian telah menunjukkan keupayaannya untuk menyumbang kepada penurunan berat badan dengan menghalang penyimpanan lemak berlebihan. Dengan penurunan berat badan juga timbul penurunan penyakit seperti penyakit jantung dan diabetes.

Keupayaan untuk menurunkan tahap CRP (protein C-reaktif), protein yang berkaitan dengan keradangan, juga menghubungkan buckthorn laut ke tahap penyakit kardiovaskular dan diabetes yang berkurang.

Minyak buckthorn laut mengandungi sejumlah besar antioksidan, sebatian tumbuhan yang bermanfaat yang juga boleh membantu mempertahankan badan anda terhadap mikrob.

 1. Anti-radang

Minyak buckthorn laut yang diekstrak daripada buckthorn laut kaya dengan vitamin E, karotena, karotenoid, β-sitosterol, asid lemak tak tepu, dan lain-lain yang boleh menggalakkan metabolisme badan, memudahkan pemulihan tisu-tisu yang rosak, dan menggalakkan perkembangan radang tisu subkutaneus dan meningkatkan kesan anti-radang pusat keradangan, dan promosi penyembuhan ulser yang jelas. Oleh itu, minyak buckthorn laut secara klinikal berkesan terhadap kerosakan radiasi, luka bakar, skalds dan bedsores.

Rawat luka bakar dan skalds. Minyak buckthorn laut mempunyai kesan ajaib untuk mempromosikan pertumbuhan semula tisu dan penyembuhan tisu epitel. Ia digunakan untuk merawat skalds, luka bakar, luka dan radang dingin, dan telah mencapai keputusan cemerlang. Ia bukan sahaja boleh merawat luka bakar ringan dan scalds, tetapi juga luka bakar II dan III, dan biasanya tidak meninggalkan parut. Ia juga berkesan untuk membakar bahan kimia.

 1. Melindungi Hati

Buckthorn laut mengandungi asid organik seperti asid malic dan asid oksalat. Ia boleh melegakan ketoksikan antibiotik dan ubat lain dan melindungi hati. Lesitin dan fosfolipid lain dalam buckthorn laut adalah sejenis bahan aktif biologi yang dapat menggalakkan metabolisme sel, memperbaiki fungsi hati, dan mencegah hati berlemak dan sirosis. Di samping itu, minyak buckthorn laut mempunyai kesan perlindungan yang jelas pada jantung, hati dan sumsum tulang.

 1. Kecantikan Kulit

Kandungan asid lemak bebas, hidrokarbon, jumlah sterol, fosfolipid, vitamin E, vitamin A, dan karotenoid dalam minyak buckthorn laut sangat tinggi, iaitu beberapa kali atau berpuluh-puluh kali lebih tinggi daripada tanaman lain. Di samping itu, komponen sebum dalam minyak buckthorn laut sepenuhnya digabungkan dengan vitamin E, A, dan provitamin, dan mudah diserap oleh kulit. Ia mempunyai kesan penjagaan kulit yang sama seperti sebum, pemakanan komprehensif, dan kesan penjagaan kulit yang ketara.

 

Orang yang Sesuai untuk Mengambil Sea Buckthorn

Buah-buah buckthorn laut mempunyai kesan melegakan batuk dan mengatasi kahak, menguatkan perut dan mencerna makanan, menggalakkan peredaran darah dan menghilangkan stasis darah. Penyelidikan perubatan moden menunjukkan bahawa buckthorn laut dapat mengurangkan kolesterol, melegakan angina pectoris, dan mencegah dan merawat penyakit jantung atherosclerotic koronari. Oleh itu, orang yang sesuai untuk mengambil buckthorn laut adalah:

 1. Orang tua dan pertengahan umur, terutamanya hipertensi dan hiperklipemia
 2. Mereka yang terdedah kepada selesema
 3. Pesakit kencing manis dan hiperglikemia

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
 • OptiVue
 • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!