Apakah Pra-diabetes?

Pra-diabetes adalah keadaan yang ditakrifkan sebagai paras glukosa darah di atas paras normal tetapi di bawah ambang yang ditetapkan untuk kencing manis. Ia dianggap berada dalam keadaan yang berbahaya dan mungkin akan menghidap kencing manis.

Tanpa sebarang campur tangan, orang yang mempunyai pra-diabetes boleh menjadi pesakit kencing manis jenis 2 dalam tempoh 10 tahun. Bagi orang yang mempunyai pra-diabetes, kerosakan jangka panjang kepada sistem jantung dan peredaran darah yang berkaitan dengan kencing manis mungkin telah bermula.

 

Kencing Manis Jenis 2

Jika anda menghidap kencing manis, ini bermakna tahap gula darah anda terlalu tinggi. Untuk kencing manis jenis 2, ini biasanya berlaku kerana badan anda tidak mempunyai insulin yang mencukupi atau ia tidak menggunakan insulin dengan baik (dipanggil ketahanan insulin). Jika anda berisiko untuk kencing manis jenis 2, anda boleh mencegah atau menangguhkan risiko ini.

 

Kaedah Mencegah Diabetes

Jika anda berisiko untuk menghidap kencing manis, anda boleh mencegah atau melambatkan kencing manis anda. Kebanyakan perkara yang perlu anda lakukan melibatkan gaya hidup yang sihat. Oleh itu, jika anda membuat perubahan ini, anda akan menerima manfaat kesihatan lain. Anda boleh mengurangkan risiko penyakit lain, dan anda mungkin berasa lebih baik dan mempunyai lebih banyak tenaga.

 
Terdapat beberapa cara semula jadi untuk mencegah kencing manis seperti berikut:

 

1. Kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat halus dari diet anda

Makan makanan manis dan karbohidrat halus boleh membuat orang berisiko dengan cepat mengembangkan diabetes. Badan anda dengan cepat memecahkan makanan ini ke dalam molekul gula kecil yang diserap ke dalam darah anda. Peningkatan gula darah yang dihasilkan merangsang pankreas untuk menghasilkan insulin, hormon yang membantu aliran gula keluar dari aliran darah dan masuk ke sel-sel tubuh.

Pada orang yang mempunyai pra-diabetes, sel-sel badan adalah tahan terhadap kesan insulin, jadi kandungan gula dalam darah masih tinggi. Untuk mengimbangi, pankreas menghasilkan lebih banyak insulin, cuba menurunkan gula darah ke tahap yang sihat. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan peningkatan kadar gula darah dan tahap insulin sehingga keadaan akhirnya menjadi diabetes jenis 2.

 

2. Latihan tetap

Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu mencegah kencing manis. Latihan meningkatkan kepekaan insulin sel. Oleh itu, apabila anda bersenam, anda memerlukan kurang insulin untuk mengawal paras gula darah anda.

Kajian terhadap pesakit dengan pra-diabetes mendapati bahawa senaman intensiti sederhana meningkat sensitiviti insulin sebanyak 51% dan latihan intensiti tinggi meningkatkan kepekaan insulin sebanyak 85%. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya berlaku pada hari latihan.

 

3. Air rebusan sebagai minuman utama

Air adalah minuman paling alami yang boleh diminum. Tambahan lagi, melekat pada air sebahagian besar masa boleh membantu anda mengelakkan minuman yang mengandungi gula tinggi, bahan pengawet dan bahan-bahan yang mencurigakan yang lain.

Minuman gula-gula seperti soda dan punch dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 dan diabetes autoimun laten (LADA) pada orang dewasa. LADA adalah sejenis diabetes jenis 1 yang berlaku pada orang berusia lebih 18 tahun. Tidak seperti gejala akut yang dilihat pada diabetes jenis 1 kanak-kanak, LADA berkembang perlahan-lahan dan memerlukan lebih banyak rawatan kerana penyakit itu berlanjutan.

Kajian selama 24 minggu menunjukkan bahawa orang dewasa yang berlebihan berat menggunakan air bukan soda pemakanan dalam program penurunan berat badan mereka, dengan rintangan insulin yang berkurangan, menurunkan glukosa darah puasa dan tahap insulin.

 

4. Berhenti merokok

Merokok berkait rapat dengan risiko diabetes, terutamanya dalam perokok berat. Telah ditunjukkan bahawa penghentian merokok dapat mengurangkan risiko ini dari masa ke masa.

 

5. Elakkan tingkah laku sedentari

Jika anda ingin mengelakkan diabetes, adalah penting untuk mengelakkan diri dari sedentari. Jika anda tidak mempunyai aktiviti fizikal yang sedikit atau tiada dan anda duduk hampir sepanjang hari, anda akan menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

Kajian pematuhan telah menunjukkan hubungan yang konsisten antara tingkah laku tidak aktif dan risiko diabetes. Satu kajian yang besar daripada 47 kajian mendapati bahawa orang yang menghabiskan banyak masa sehari dalam tingkah laku tidak aktif mempunyai peningkatan risiko 91% daripada peningkatan diabetes.

 

6. Makan makanan berserat tinggi

Mendapatkan serat yang cukup baik untuk kesihatan usus dan pengurusan berat badan. Kajian obesiti, warga tua dan pra-diabetes telah menunjukkan bahawa ia membantu menurunkan kadar gula darah dan insulin. Serat boleh dibahagikan kepada dua kategori yang luas: larut dan tidak larut. Serat larut menyerap kelembapan, manakala serat tidak larut tidak menyerap air.

Dalam saluran pencernaan, serat larut dan air membentuk gel yang melambatkan kadar di mana makanan diserap. Ini membawa kepada peningkatan tahap gula dalam darah secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, serat yang tidak larut juga dikaitkan dengan menurunkan kadar glukosa darah dan mengurangkan risiko diabetes, walaupun cara kerja yang tepat tidak jelas.

Suatu sumber serat per makanan yang baik dapat membantu mencegah lonjakan gula darah dan kadar insulin, yang dapat membantu mengurangkan risiko diabetes.

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!