Apakah itu tembaga?

Tembaga merupakan elemen penting bagi manusia dan haiwan. Badan manusia hanya memerlukan kira-kira 100 mg tembaga. Sebagai logam peralihan, ia adalah cofactor dalam tindak balas pelbagai enzim. Di samping peranannya dalam metabolisme besi, ia juga mengambil bahagian dalam banyak proses biologi lain termasuk pertahanan antioksidan, sintesis neuropeptide, dan fungsi imun.

 

Fungsi tembaga terhadap rambut putih

Badan kita memerlukan mineral untuk melaksanakan fungsi penting seperti pembentukan tulang dan pengeluaran hormon. Diet yang pelbagai dan seimbang adalah cara terbaik untuk mendapatkan nutrien ini.

Tembaga adalah komponen penting melanin, pigmen gelap semulajadi yang memberikan warna kepada kulit, rambut, dan mata. Melanin hanya boleh dihasilkan oleh sel-sel melanin dengan kehadiran enzim tirosin, dan ia adalah tembaga yang memangkinkan enzim ini. Oleh itu, mengambil suplemen kesihatan yang mengandungi mineral ini adalah cara yang sangat berkesan untuk membantu mencegah rambut daripada menjadi putih.

Memandangkan ia memainkan peranan dalam pembentukan melanin, pigmen yang memberikan warna rambutnya, ia telah ditunjukkan beberapa kali bagaimana tahap tembaga memberi kesan kepada penampilan rambut putih yang pramatang. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biological Trace Element Research pada tahun 2012, menunjukkan hubungan antara kekurangan mineral ini dan rambut putih.

 

Bagaimana untuk mengekalkan kandungan tembaga yang cukup untuk melambatkan pemutihan rambut

Selepas banyak penyelidikan, kini diketahui bahawa tembaga dapat meningkatkan kandungan melanin dan kolagen dalam badan. Kedua-dua bahan ini merupakan bahan yang diperlukan untuk merangsang pengeluaran pigmen gelap ini, dan perannya adalah untuk melambatkan penampilan rambut putih.

Tembaga terdapat dalam pelbagai jenis makanan seperti daging, makanan laut, kacang, dan kacang-kacangan dan biji-bijian tertentu. Makanan yang kaya dengan mineral ini dapat membantu meningkatkan jumlah melanin dan kolagen dalam tubuh, sehingga memperlambat penampilan rambut putih. Walau bagaimanapun, mengekalkan pengambilan makanan yang seimbang tidak selalunya mudah, jadi sangat disarankan agar anda mengambil suplemen nutrisi untuk membuat kekurangan logam penting ini.

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!