Memakan makanan yang kaya dengan sayur-sayuran berdaun hijau dapat membawa banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangi risiko kegemukan, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan penurunan mental.

Sayuran berdaun hijau adalah bahagian penting dalam diet yang sihat, kaya dengan vitamin, mineral dan serat serta rendah kalori.

 

Sepuluh faedah makan sayur-sayuran berdaun hijau gelap

 

 1. Kaya dengan asid folik

Istilah asid folik yang menggambarkan vitamin B berasal dari batang folium Latin, yang bermaksud daun. Asid folik mempunyai pelbagai fungsi dan dapat berfungsi dengan nutrien lain. Kekurangan asid folik sangat biasa dan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan yang tidak diingini, termasuk penyakit pencernaan, penyakit kardiovaskular, dan mungkin kecacatan kelahiran yang paling terkenal. Asid folik juga penting dalam epigenetik melalui proses yang disebut metilasi, di mana asid folik bertindak sebagai penderma metil yang mendorong pembezaan sel. Asid folik juga penting untuk sintesis DNA dan RNA, pengeluaran asid amino, dan pembahagian sel. Pendek kata, anda sangat memerlukannya.

 

 1. Membakar lemak

Dianjurkan untuk menggunakan sayur-sayuran berdaun hijau sebagai makanan diet. Sayuran rendah kalori dan kaya dengan nutrien dan sebatian aktif lain. Kesan sayur-sayuran terhadap penurunan berat badan bukan hanya kalori. Sayuran berdaun hijau mengandungi sel-sel nitrit dan lemak yang berwarna coklat, yang bermaksud bahawa sel-sel putih yang menyimpan lemak diubah menjadi sel coklat yang membakar lemak. Ini boleh menyebabkan lemak berlebihan terbakar dan akhirnya menyebabkan penurunan berat badan.

 

 1. Anti-penuaan

Satu kajian yang dilakukan di Pusat Perubatan Universiti Rush melaporkan bahawa peserta yang memakan banyak sayur-sayuran berdaun hijau gelap telah mengurangkan penurunan kognitif dengan ketara. Para penyelidik percaya bahawa vitamin K, asid folik, β-karoten dan lutein yang tinggi yang terdapat dalam sayur-sayuran ini akan mempengaruhi kesan anti-penuaan ini. Antioksidan sayur-sayuran berdaun hijau, perlindungan otak, sokongan sel, kesan anti-radang dan nutrien asid lemak penting juga menyumbang kepada penuaan.

 

 1. Meningkatkan kesihatan jantung

Apabila menjadikan sayur-sayuran berdaun hijau sebagai bahagian pilihan makanan anda secara berterusan, kesihatan kardiovaskular dapat dipengaruhi secara positif dengan pelbagai cara. Pertama, sayur-sayuran berdaun hijau mengatur pengeluaran hormon yang disebut eritropoietin, yang menurunkan kelikatan darah. Ini dapat mengurangkan pembekuan darah dan serangan jantung. Serat makanan dari sayur-sayuran berdaun hijau membantu mengatur kadar kolesterol dan trigliserida secara aktif, memastikan bahawa mereka tidak menimbulkan masalah yang tidak perlu. Nitrik oksida – pengatur tekanan darah dalaman kita – dipengaruhi secara positif dengan memakan sayur-sayuran berdaun hijau. Homocysteine ​​dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, tetapi sayur-sayuran berdaun hijau menyediakan substrat untuk menukar homocysteine ​​menjadi asid amino yang tidak berbahaya.

 

 1. Melindungi panjang dan integriti telomer

Pembahagian sel sangat penting untuk pertumbuhan kulit, darah, tulang, dan sel-sel lain yang baru.Telomer menyimpan bahagian utama kromosom (kod DNA sangat penting untuk hidup) daripada menyusut setiap kali ia membelah. Untuk menggerakkan telomer, kita mesti makan apa yang dimakan sel kita supaya mereka tetap sihat. Sayuran hijau gelap mempunyai banyak fungsi yang diperlukan oleh sel kita! Literatur membuktikan bahawa diet yang kaya dengan sayur-sayuran berdaun hijau dapat melindungi panjang dan integriti telomer.

 

 1. Melawan diabetes

Dengan menambahkan sayur-sayuran berdaun hijau ke dalam diet, anda dapat mencegah dan mengatur ketidakseimbangan glukosa yang boleh menyebabkan komplikasi seperti diabetes. Magnesium, asam lemak omega-3 ALA, dan polifenol yang terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau dipercayai penting untuk mengawal beban gula darah dan kepekaan insulin. .

 

 1. Menjaga kesihatan usus

Melalui Jeff Leach dari Projek Makanan Manusia dan orang-orang yang mengikuti diet pengumpulan pemburu moden, dia dapat menyimpulkan kesan diet pelbagai tumbuhan dan hasilnya Kesan komuniti mikroba manusia, walaupun memakan banyak produk haiwan. Dia percaya bahawa kandungan serat yang tinggi pada tanaman memberikan substrat untuk pencernaan mikroba usus dan penghasilan produk sampingan. Produk sampingan ini mempengaruhi pelbagai aktiviti metabolik usus termasuk keseimbangan PH, kebolehtelapan usus, keseimbangan imun, dan buang air besar.

 

 1. Memberi perlindungan cahaya matahari

Bagi sesiapa yang gemar berjemur, sayur-sayuran berdaun hijau memberikan perlindungan ultraviolet pada tahap sel melalui kesan antioksidan dan anti-radang karotenoid seperti lutein dan zeaxanthin.

 

 1. Pencegahan toksin

Aflatoxin adalah sejenis toksin yang dihasilkan oleh kulat dan merupakan salah satu bahan karsinogenik (karsinogenik) yang paling diketahui. Klorofil yang terdapat pada tumbuhan, terutama klorofil pada tanaman hijau, mempunyai kesan peneutralan terhadap toksin yang melimpah ini. Ia melakukan ini dengan menangkap racun secara langsung, menjadikannya tidak berbahaya.

 

 1. Membina enzim

Enzim adalah percikan tubuh manusia. Kekurangan enzim akan menghalang kita mencerna makanan dan menyerap semua nutrien daripadanya. Makanan mentah mempunyai enzim yang paling meriah dan aktif. Semasa menambahkan salad mentah segar ke dalam diet, ia dapat meningkatkan enzim yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, makan sayur-sayuran berdaun hijau juga dapat meningkatkan aktiviti keluarga enzim tertentu dalam tubuh. Enzim ini secara kolektif disebut GST, dan mereka mempromosikan detoksifikasi sel.

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
 • AshiGuard
 • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
 • OptiVue
 • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
 • OptiVue
 • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!