Kepentingan Makanan Hijau

Makanan Hijau selalu merujuk kepada sekumpulan makanan yang merangkumi rumput bijirin muda seperti rumput barli dan rumput gandum. Ashitaba adalah makanan super hijau baru yang sangat biasa di Jepun. Hasil dari banyak kajian eksperimental menunjukkan bahawa makanan hijau mempunyai kesan bermanfaat yang jelas terhadap kolesterol, tekanan darah, tindak balas imun dan pencegahan barah.

 

Adakah Semua Makanan Hijau Sama?

Adakah semua makanan hijau sama? Adakah cukup jika hanya mengambil satu makanan hijau sahaja? Sudah tentu tidak mencukupi. Seperti rumput gandum dan rumput barli, walaupun keduanya mengandungi klorofil, rumput gandum mempunyai kandungan klorofil tertinggi.

Oleh itu, kita harus makan pelbagai jenis makanan hijau untuk mendapatkan nutrien yang lebih lengkap.

 

Tiga Makanan Hijau Teratas dan Keunikannya

 

Rumput Barli

Rumput barli adalah salah satu makanan hijau yang paling berkhasiat dan telah digunakan untuk tujuan perubatan dan terapi sejak zaman kuno. Rumput barli mengandungi antioksidan tertinggi. Antioksidan membantu melindungi sel anda dari radikal bebas.

Selain itu, rumput barli juga merupakan sumber enzim pencernaan yang kaya yang disebut sebagai superoxide dismutase (SOD). SOD membantu mengekalkan sel yang sihat, dan ia wujud di dalam dan luar membran sel untuk mengurangkan tekanan oksidatif yang menyebabkan banyak penyakit.

 

Rumput Gandum

Wheatgrass adalah nama rumput muda tanaman gandum. Ia adalah rumput tebal dan kering, tetapi hijau terang, dan memainkan peranan dalam perubatan semula jadi dan holistik. Wheatgrass kaya dengan vitamin A, C dan E, serta zat besi, kalsium, kalium dan asid folik. Di samping itu, ia mempunyai 17 daripada 20 asid amino, 8 daripadanya adalah asid amino penting.

Seperti makanan hijau lain, rumput gandum juga mengandungi klorofil. Rumput gandum juga dikenal sebagai “darah hijau” kerana mengandungi kadar klorofil yang tinggi. Klorofil adalah molekul hijau yang terdapat dalam tumbuhan untuk fotosintesis. Ia membantu menyahtoksin darah, meningkatkan sistem imun, sistem pencernaan, tenaga dan mencegah barah.

Perbezaan antara rumput barli dan rumput gandum kecil. Mereka adalah makanan hijau yang sangat berkhasiat dan bebas gluten, tinggi klorofil dan kaya dengan vitamin A, C dan E, kalium, zat besi, kalsium dan asid folik. Rasa rumput gandum sedikit pahit daripada rumput gandum. Sementara kandungan protein rumput barli lebih tinggi daripada rumput gandum.

 

Ashitaba

Walaupun Ashitaba mungkin masih baru bagi sebilangan daripada kita, ia telah digunakan di Jepun selama beratus-ratus tahun kerana sifatnya yang ajaib. Ashitaba bermaksud “daun esok” dalam bahasa Jepun. Kekuatannya sangat kuat sehingga jika anda petik salah satu daun hari ini, daun baru dipercayai akan tumbuh esok. Kerana khasiatnya yang kaya dan kesan terapi yang luar biasa, Ashitaba telah mendapat reputasi yang baik sebagai rumput panjang umur.

Ashitaba chalcone adalah penyediaan pekat getah kuning tanaman. Terdapat lebih dari sepuluh jenis ashitaba chalcone, dua chalcone utama adalah xanthine (XA) dan 4-hydroxy DERricin (4HD), yang telah terbukti secara saintifik untuk mengawal sindrom metabolik dengan menurunkan kolesterol LDL, mengatur gula darah, dan mengurang lemak viseral.

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!