Kumpulan sembelit mungkin tahu bahawa probiotik adalah pilihan yang baik untuk meningkatkan pergerakan usus dan membantu pembiakan. Bagaimanapun, kata-kata baru ini bahawa “makan probiotik boleh mengawal berat badan” adalah benar? Mendengar ahli farmasi dan memecahkan cara yang salah untuk makan probiotik.

Pelbagai suplemen dan makanan yang mengandungi bakteria asid laktik di pasaran mungkin tidak berkesan dan tidak boleh memberi manfaat kepada badan manusia. Malah, penyelidikan yang ketat dan pelbagai eksperimen perlu membuktikan bahawa ketegangan boleh menahan asid gastrik dan ujian garam hempedu, dan boleh menjajah organ demi mencapai kesan perlindungan.

Sebagai tambahan kepada bakteria usus yang biasa kepada masyarakat umum, terdapat probiotik eksklusif vagina untuk wanita yang dapat menjajah sel epitelium atau saluran kencing vagina dan serviks. Apabila strain probiotik khas menyebar ke saluran faraj dan saluran kencing, mereka juga boleh memainkan peranan dalam mengusir bakteria buruk dan mencegah dan merawat komplikasi urogenital wanita, seperti vaginitis bakteria, vaginitis candidal, dan saluran kencing. Jangkitan ini mempunyai kesan mencegah jangkitan.

Anda juga perlu memberi perhatian kepada kaedah dan langkah berjaga-jaga apabila mengambil produk probiotik, supaya anda tidak membazirkan wang tanpa menambah badan anda.

 

4 Cara Salah untuk Makan Probiotik

 

  1. Probiotik dibancuh pada suhu tinggi:

Probiotik tidak tahan terhadap suhu tinggi, jadi jangan minumnya sebagai minuman biasa, kerana terdapat hanya sebilah mayat probiotik.

  1. Mereka yang mengambil antibiotik:

Mereka yang mengambil antibiotik mesti menggunakan probiotik selama lebih kurang 2 jam kerana antibiotik akan membunuh semua bakteria yang baik dan buruk. Ia disyorkan untuk menggunakannya sebelum tidur.

  1. Minum dengan minuman lain:

Jangan campurkan kopi, susu, jus, minuman ringan, atau minuman lain, jika tidak, probiotik akan kehilangan aktiviti mereka.

  1. Mengambil probiotik tanpa makan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah tidak berkesan:

Produk profesional akan mengandungi inulin, juga dipanggil gentian chicory, yang merupakan fungsian berfungsi semula jadi yang tulen yang membantu pertumbuhan probiotik. Oleh kerana probiotik memerlukan makanan untuk terus hidup, mereka masih bergantung kepada diet yang sihat dan rehat untuk menjadi berkesan. Akhir sekali, ingatkan bahawa makan jumlah probiotik yang cukup, dan makan lebih banyak tidak bermanfaat.

 

 

Sumber: SinChew Daily 2017.03.15

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!