fbpx

Hati lemak adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pengumpulan lemak dalam hati. Ini adalah biasa untuk mempunyai sedikit lemak dalam hati, tetapi terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kesihatan. Hati adalah organ kedua terbesar di dalam badan. Ia mempunyai pelbagai fungsi, termasuk mengendalikan segala yang kita makan dan minum, dan menapis bahan berbahaya dalam darah. Lemak yang berlebihan di hati boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang kepada hati.

Apabila peratusan lemak sel hati melebihi 5 peratus, hati berlemak awal didiagnosis. Ini biasanya didiagnosis dengan memerhati sampel kecil yang diambil dari hati di bawah mikroskop. Ultrasound, Imbasan CT dan MRI Scan juga boleh membantu menilai kandungan lemak hati.

Apabila sel hati lama rosak, hati biasanya diperbaiki dengan membina semula sel hati baru. Apabila hati berulang kali rosak, parut kekal berlaku, keadaan yang dikenali sebagai sirosis. Hati lemak boleh membahayakan hati apabila ia berlanjutan, dan keradangan hati dapat menyebabkan parut hati, kanser hati dan penyakit hati terminal.

 

Adakah Hati Berlemak Mempunyai Sebarang Tanda?

 

Penyakit hati berlemak biasanya tidak menyebabkan gejala. Apa-apa tanda perkembangan sebenar mungkin termasuk yang berikut:
 • Ketidakselesaan Perut Yang Tidak iasa
  Ketidakselesaan dan kesakitan akan berlegar di bahagian atas sebelah kanan abdomen.

 

 • Keletihan
  Keletihan dan keletihan mungkin berlaku, memberi perhatian kepada perasaan selepas malam yang tenang.

 

 • Lemah
  Sekiranya keletihan bertambah buruk, anda mungkin menjadi lemah dan anda mungkin mengalami kesukaran melakukan aktiviti harian yang normal.

 

 • Penyakit Kuning
  Sekiranya penyakit itu berkembang menjadi sirosis, penyakit kuning mungkin berlaku. Keadaan ini akan menjadikan keputihan kulit dan mata anda menjadi kuning.

 

 • Air Kencing Gelap
  Air kencing gelap mungkin merupakan petunjuk bahawa penyakit ini telah berubah menjadi hepatitis atau sirosis. Tetapi seperti penyakit kuning, air kencing gelap adalah gejala yang tidak biasa.

Memandangkan tanda-tanda penyakit hati berlemak mungkin ringan atau tidak wujud, pemeriksaan tetap harus dilakukan kerap.

 

 

 

Facebook Comments

organic barley grass
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashislim
?livepromo
hp floragut
?livepromo
 • NuSTEM
 • Bought by Ahmad Zubir from Shah Alam
?livepromo
?livepromo