Apakah Balsem Lemon?

Balsem Lemon adalah herba dari keluarga pudina. Daun yang mempunyai aroma lemon ringan digunakan untuk membuat ubat. Balsem Lemon digunakan secara bersendirian atau sebagai sebahagian daripada pelbagai kombinasi produk herba.

Balsem Lemon diambil dengan mulut untuk masalah pencernaan, termasuk perut yang menyusut, kembung, gas usus (kembung), muntah, dan kolik Ia juga digunakan untuk kesakitan, termasuk kekejangan haid, sakit kepala dan sakit gigi. Balsem Lemon juga digunakan untuk gangguan mental, termasuk histeria, melancholia, gangguan kekurangan perhatian hiperaktif (ADHD), dan penyakit Alzheimer.

Ramai orang percaya balsem lemon mempunyai kesan menenangkan sehingga mereka mengambilnya untuk kebimbangan, tekanan, masalah tidur, dan kegelisahan. Balsem Lemon juga digunakan untuk penyakit autoimun yang melibatkan tiroid (penyakit Graves), saluran pernafasan yang membengkak, denyutan jantung yang cepat disebabkan oleh kegelisahan, tekanan darah tinggi, kekejangan, luka, tumor dan gigitan serangga.

 

5 Faedah Kesihatan Balsem Lemon

1. Kebimbangan

Menurut satu kajian kecil yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition, balsem lemon dapat digunakan untuk membantu mengurangkan kebimbangan.

Menurut para penyelidik di Australia, minuman berasaskan air manis yang mengandungi 0.3 gram ekstrak balsem lemon dapat mengurangkan tekanan dan mood yang lebih baik dalam sekumpulan orang dewasa yang sihat berbanding dengan plasebo.

Keputusan ini disahkan dengan mengulangi ujian dengan yogurt dan bukannya air. Kesan anti-kecemasan (pengurangan kecemasan) secara umumnya dirasakan dalam satu hingga tiga jam.

Kajian telah mencadangkan bahawa asid rosmarinik (yang terdapat dalam balsem lemon) meningkatkan ketersediaan neurotransmitter di dalam otak yang dikenali sebagai asid gamma-aminobutyrik (GABA). Tahap rendah GABA di dalam otak dipercayai dikaitkan dengan kecemasan dan gangguan mood yang lain.

 

2. Insomnia

Adalah dipercayai bahawa asid rosmarinik mempunyai kesan yang sama dan boleh meningkatkan tidur pada pesakit dengan insomnia.

Mengikut kajian 2013 dalam Terapi Komplementari Amalan Klinikal, balsem lemon yang digabungkan dengan akar valerian dengan ketara meningkatkan kualiti tidur di 100 wanita dengan menopaus apabila dibandingkan dengan plasebo.

Insomnia dan apnea tidur sering disertai dengan kemurungan dan kebimbangan. Semua ini adalah ciri biasa menopaus. Gabungan herba dipercayai membantu tidur dengan bertindak secara langsung pada reseptor GABA di otak, memberikan kesan sedatif yang lembut sambil merangsang penghasilan serotonin hormon yang “baik”.

 

3. Luka Sejuk

Asid Rosmarinik mempunyai ciri-ciri antiviral yang kuat yang boleh membantu dalam rawatan jangkitan virus tertentu. Kebanyakan bukti semasa adalah terhad kepada kajian tiub di mana asid rosmarinik kelihatan menghalang pelbagai virus biasa, termasuk adenovirus (berkaitan dengan selesema biasa) dan virus hepatitis B.

Antaranya, asid rosmarinik kelihatan paling berkesan dalam menghalang virus herpes simplex tipe 1 (HSV-1) yang berkaitan dengan kudis sejuk dan beberapa kes herpes kelamin.

Dalam kajian 2014 yang diterbitkan dalam Phytotherapy Reseach, ekstrak lemon balm dapat menghalang 80 hingga 96 peratus strain HSV-1 yang tahan ubat daripada menjangkiti sel hos.

Penemuan ini mungkin sangat relevan kepada orang yang tidak dapat mencari bantuan daripada ubat-ubatan antiviral yang standard (seperti acyclovir). Kajian lanjut diperlukan untuk melihat apakah hasil yang sama dapat dicapai pada manusia.

 

4. Masalah Gastrointestinal

Terdapat bukti yang semakin banyak bahawa balsem lemon boleh membantu merawat gejala-gejala dispepsia (perut kesakitan), sindrom usus (IBS), dan refluks asid. Sebagai tambahan kepada asid rosmarinik, balsem lemon mengandungi citral, citronellal, linalool, geraniol, dan beta-caryophyllene, masing-masing mempunyai sifat spasmolitik (anti-spasm) dan karminatif (anti-gas).

Kajian 2013 mengenai kajian dari Jerman menunjukkan bahawa Iberogas, ubat yang mengandungi  lemon balsem dan lapan herba terapeutik yang lain, secara konsisten dalam merawat dispepsia dan IBS daripada placebo dengan lebih berkesan.

Kajian haiwan pada tahun 2016 dari Iran juga menunjukkan bahawa balsem lemon dapat membantu mencegah ulser gastrik dan mungkin juga berkesan dalam mengurangkan asid perut seperti Zantac (ranitidine).

 

5. Penyakit Alzheimer

Kajian awal mencadangkan supaya citral dalam ekstrak balsem lemon dapat menghalang cholinesterase, enzim yang disasarkan oleh ubat Aricept (donepezil), Exelon (rivastigmine), dan Razadyne (galantamine) yang digunakan untuk merawat penyakit Alzheimer. Ini banyak mengurangkan pembentukan plak di otak yang berkaitan dengan perkembangan penyakit.

Satu kajian awal dari Iran melaporkan bahawa kursus empat bulan ekstrak balsem lemon adalah sederhana lebih berkesan daripada plasebo dalam meningkatkan kognisi dan demensia pada pesakit dengan penyakit Alzheimer yang ringan hingga sederhana.

Peserta masing-masing diberi 60 titisan ekstrak balsem lemon yang mengandungi 500 mikrogram citral per mililiter (μg / ml) untuk tempoh 16 minggu. Walaupun menjanjikan, penemuan belum dapat direplikasi dalam kajian lain lagi.

Produk yang mungkin anda berminat

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!