Apakah Hipertensi Okular (Tekanan Mata Tinggi)?

Tekanan di dalam bola mata disebut tekanan intraokular. Dalam keadaan fisiologi normal, cairan masuk ke bola mata untuk memberi khasiat dan menjaga bentuk mata. Kadang kala, sistem saliran mata yang tidak berfungsi menyebabkan cairan menumpuk, mengakibatkan peningkatan tekanan di dalam mata yang dikenal sebagai hipertensi okular.

Tekanan intraokular yang lebih tinggi secara kronik (> 21 mmHg) sering menyebabkan perkembangan glaukoma – gangguan mata di mana tekanan mata yang tinggi secara berterusan merosakkan saraf optik dan menyebabkan kehilangan penglihatan. Tidak seperti glaukoma, hipertensi okular biasanya tidak simptomatik dan tidak berkaitan langsung dengan kerosakan saraf optik dan kehilangan penglihatan.

Penyelidik menganggarkan bahawa hipertensi okular 10 hingga 15 kali lebih mungkin berlaku daripada glaukoma sudut terbuka primer, jenis glaukoma yang paling biasa.

 

Bagaimana Anda Tahu Anda Mengalami Hipertensi Oular?

Anda tidak dapat mengatakan sendiri bahawa anda mempunyai hipertensi okular, kerana tidak ada tanda-tanda luar seperti sakit mata atau mata merah. Semasa pemeriksaan mata yang komprehensif, pengamal penjagaan mata anda akan mengukur IOP anda dan membandingkannya dengan tahap normal.

 

5 Punca Hipertensi Okular

Mata sentiasa membuat cecair jernih disebut sebagai humor berair yang memasuki bahagian depan mata untuk membekalkan nutrien. Sejumlah cecair yang sama juga mengalir keluar secara serentak untuk mengekalkan tekanan mata yang normal. Apabila sistem saliran ini gagal berfungsi dengan baik, cairan tersebut terkumpul dan tekanan intraokular meningkat, menyebabkan hipertensi okular.

Faktor-faktor yang menyebabkan atau dikaitkan dengan hipertensi okular hampir sama dengan penyebab glaukoma. Ini termasuk:

Pengeluaran berair yang berlebihan. Air berair (atau humor berair) adalah cecair jernih yang dihasilkan di mata oleh badan silia, struktur yang terletak di belakang iris. Berair mengalir melalui murid dan memenuhi ruang anterior mata, yang merupakan ruang antara iris dan kornea.

Saliran berair dari mata melalui struktur yang disebut trabecular meshwork, di mana kornea dan iris bertemu di pinggir ruang anterior. Sekiranya badan ciliary mengeluarkan terlalu banyak air, tekanan di mata meningkat menyebabkan hipertensi okular.

 

Saliran berair yang tidak mencukupi. Sekiranya air berair terlalu perlahan dari mata, mengganggu keseimbangan pengeluaran normal dan saliran cecair jernih mata, ini juga akan menyebabkan tekanan mata tinggi.

 

Ubat-ubatan tertentu boleh memberi kesan sampingan menyebabkan hipertensi okular pada individu tertentu. Ubat steroid yang digunakan untuk merawat asma dan keadaan lain telah terbukti meningkatkan risiko hipertensi okular.

Malah titisan mata steroid yang digunakan selepas LASIK dan pembedahan bias lain boleh menyebabkan tekanan mata tinggi pada individu yang mudah terdedah. Sekiranya anda telah diberi ubat steroid untuk sebarang sebab, berjumpa dengan doktor mata anda untuk melihat seberapa kerap anda perlu memeriksa IOP anda.

 

Trauma mata. Kecederaan pada mata boleh mempengaruhi keseimbangan pengeluaran berair dan saliran dari mata yang mungkin menyebabkan hipertensi okular.

Kadang-kadang ini boleh berlaku beberapa bulan atau tahun selepas kecederaan. Semasa pemeriksaan rutin mata anda, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda pernah mengalami baru-baru ini atau masa lalu.

 

Orang dengan penyakit tertentu, seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, atau orang yang rabun jauh lebih mudah mengalami hipertensi okular. Selain itu, orang dengan sindrom penyebaran pigmen (gangguan mata yang berlaku apabila sel pigmen iris melayang di humor berair) dan sindrom pengelupasan (gangguan mata yang disebabkan oleh pengumpulan bahan ekstraselular fibrillar yang tidak normal dalam tisu okular) berisiko. Sejarah keluarga hipertensi okular atau glaukoma juga merupakan faktor risiko utama.

Menariknya, walaupun hipertensi sistemik (tekanan darah tinggi) meningkatkan risiko hipertensi okular, tekanan darah rendah juga dapat menyebabkan glaukoma dengan mengurangkan tekanan perfusi okular dan bekalan darah ke saraf mata dan optik.

Produk baru akan datang

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
triple green
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!