Bilberi adalah buah yang popular untuk dijadikan makanan ringan di Eropah. Tumbuhan bilberi, semak tumbuh rendah dengan bunga yang dilihat dalam warna merah, biru dan ungu, berasal dari Eropah Utara dan juga tumbuh di Amerika Utara dan Asia utara.

Bilberi juga dikenali sebagai Vaccinium myrtillus L., yang merupakan salah satu sumber semula jadi antosianin terkaya. Antosianin adalah komponen polifenolik yang memberikannya warna biru tua dan kandungan antioksidan yang sangat tinggi. Antosianin yang kuat dipercayai sebagai bioaktif utama yang bertanggungjawab untuk banyak manfaat kesihatan bilberi.

 

Sepuluh Kelebihan Bilberi

 

 1. Antioksidan yang kuat

Komponen aktif utama bilberi adalah antosianinnya, antioksidan yang kuat. Pigmen tumbuhan ini juga memberikan warna biru gelap kepada bilberi.

Bilberi adalah antara sumber antosianin terkaya, membekalkan 300-700 mg setiap 100 g beri. Yang utama adalah:

 • Cyanidin
 • Delphinidin
 • Malvidin
 • Peonidin
 • Petunidin

Sebatian fenolik lain yang kurang terdapat dalam buah beri termasuk quercetin, myricetin, catechins, resveratrol, dan asam kafeik dan kumarin. Daun jauh lebih rendah dalam antosianin tetapi mengandungi jumlah sebatian fenolik yang lebih tinggi.

 

 1. Peningkatan Pemakanan

100 g bilberi akan memberi anda:

 • Kalori: 42
 • Karbohidrat: 11.5 g (8.7 g gula dan 2.8 g serat)
 • Protein: 0.7 g
 • Lemak: 0.5 g
 • Vitamin C: 44 mg (48% daripada pengambilan harian yang disyorkan)
 • Vitamin E: 2.1 mg (14% daripada pengambilan harian yang disyorkan)
 • Mangan: 3.3 mg (66% daripada pengambilan harian yang disyorkan)
 • Kalium: 103 mg (3% daripada pengambilan harian yang disyorkan)

Ini bermakna bilberi menggabungkan jumlah kalori rendah dengan kandungan vitamin dan mineral yang tinggi. Mereka sangat kaya dengan vitamin C dan mangan.

 

 1. Meningkatkan Kesihatan Mata

Lebih banyak pekerjaan memerlukan orang untuk menatap skrin komputer sepanjang hari, sementara penggunaan telefon sering menghabiskan masa yang tersisa. Ini dikaitkan dengan dua keadaan: sakit mata dan mata kering. Dalam kedua-duanya, pengurangan pengeluaran air mata merosakkan penglihatan. Bilberi meningkatkan pengeluaran air mata.

Bilberi telah disarankan sebagai rawatan untuk retinopati, iaitu kerosakan pada retina. Ia juga menunjukkan kesan perlindungan terhadap dan degenerasi makula, glaukoma dan katarak, terutama ketika digunakan dengan lutein.

 

 1. Keradangan

Bilberi (250-500 g / hari) dan jusnya (330 mL / hari) mengurangkan penanda keradangan darah (seperti IL-1b, IL-6, VEGF, dan CRP) dalam 3 percubaan klinikal pada lebih dari 100 orang. Mereka membantu orang yang menghidap penyakit gusi, sindrom metabolik, dan risiko tinggi penyakit jantung. Bilberi nampaknya merupakan ubat yang selamat untuk pelbagai penyakit radang kronik.

 

 1. Berkesan untuk Merawat Cirit-birit

Bilberi telah digunakan dalam perubatan Eropah untuk merawat cirit-birit selama bertahun-tahun. Buahnya mengandungi tanin, zat yang bertindak sebagai anti-radang dan astringen yang membantu menyekat dan mengencangkan tisu. Dengan mengurangkan keradangan usus, ia dipercayai dapat membantu mengurangkan gejala cirit-birit.

 

 1. Meningkatkan Peredaran Darah

Di Eropah, profesional penjagaan kesihatan menggunakan ekstrak bilberi untuk merawat masalah peredaran darah, juga dikenal sebagai kekurangan vena kronik (CVI). Kajian ini menunjukkan bahawa berlaku apabila injap vena di kaki yang membawa darah ke jantung rosak, dan pengambilan ekstrak raspberry dapat memperbaiki keadaan ini.

 

 1. Menurunkan Kolesterol Jahat

Antosianosida luar biasa yang terdapat pada bilberi dapat menguatkan saluran darah dan mencegah pengoksidaan kolesterol LDL (“buruk”), faktor risiko utama aterosklerosis iaitu plak yang menyekat saluran darah yang menyebabkan serangan jantung dan strok.

 

 1. Boleh Menurunkan Tahap Gula Darah

Daun bilberi telah digunakan untuk mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes secara tradisional. Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan beri membantu mengurangkan tindak balas glukosa badan setelah makan makanan tinggi gula dan kajian menunjukkan ia mungkin berkesan untuk menguruskan kadar gula dalam darah.

Begitu juga, secawan buah bilberi atau 1-2 gelas jus mengurangkan gula, insulin, dan lonjakan GLP-1 setelah makan makanan kaya karbohidrat dalam 6 percubaan pada hampir 100 orang yang sihat.

Walaupun buktinya terhad, bilberi nampaknya strategi semula jadi yang baik untuk membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Penyelidikan lebih lanjut harus menentukan bagaimana mereka boleh digunakan secara terapeutik.

 

 1. Menurunkan Risiko Penyakit Alzheimer

Bukti menunjukkan bahawa jus buah dan sayur yang mengandungi pelbagai sebatian fenolik dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Dalam beberapa kes, gejala Alzheimer menurun dengan ketara semasa rawatan dengan ekstrak kaya myricetin, quercetin atau antosianin yang terdapat dalam bilberi dan menunjukkan bahawa kelainan tingkah laku mungkin dapat diatasi.

 

 1. Membantu Mencegah Barah

Ekstrak kaya antosianin dari bilberi terbukti menghalang pertumbuhan sel barah usus besar. Dalam kajian DNA, profil anti-radang dilihat pada makrofag yang dirawat dengan ekstrak bilberi, dan kerana keradangan adalah faktor risiko penting untuk barah, ia mungkin sangat berguna dalam pencegahannya.

 

Produk Baru Akan Datang

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
 • AshiGuard
 • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
 • OptiVue
 • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!