Apakah Cahaya Biru?

Cahaya biru adalah sebahagian daripada spektrum cahaya yang dapat dilihat. Sepanjang hidup kita, mata kita terkena pelbagai cahaya yang dapat dilihat dan tidak dapat dilihat, bukan hanya dari cahaya matahari semula jadi dari mana kebanyakan cahaya biru datang, tetapi dari adanya lampu elektrik di rumah, lampu pendarfluor dan LED di pejabat, TV layar dan skrin komputer, telefon bimbit, dan peranti digital lain.

 

Bagaimana Cahaya Biru Mempengaruhi Mata Kita

Cahaya biru adalah cahaya ultraviolet yang paling dekat dengan spektrum warna yang tidak dapat dilihat. Hampir semua cahaya biru yang kelihatan melewati kornea dan lensa dan sampai ke retina. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa terlalu banyak pendedahan cahaya biru boleh menyebabkan:

 

Keletihan mata digital

Cahaya biru dari skrin komputer dan peranti digital dapat mengurangkan kontras yang menyebabkan keletihan mata digital. Keletihan, mata kering, pencahayaan yang buruk, atau cara anda duduk di depan komputer boleh menyebabkan sakit mata. Gejala sakit mata termasuk mata yang sakit atau jengkel dan sukar memberi tumpuan.

 

Kerosakan retina

Kajian menunjukkan bahawa pendedahan berterusan terhadap cahaya biru dari masa ke masa boleh menyebabkan sel retina yang rosak. Ini boleh menyebabkan masalah penglihatan seperti degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

 

Bagaimana Lutein dan Zeaxanthin Melindungi daripada Cahaya Biru

Lutein dan zeaxanthin adalah dua karotenoid yang tergolong dalam nutrien yang sama dengan β-karoten, tetapi mereka secara khusus disebut sebagai karotenoid makula kerana disimpan di retina ketika dikonsumsi. Lutein dan zeaxanthin juga mempunyai manfaat antioksidan yang kuat dan berperanan melindungi retina anda dari kerosakan kumulatif dan tekanan oksidatif yang membawa kepada masalah mata yang berkaitan dengan usia.

Lutein dan zeaxanthin menyaring gelombang cahaya biru tenaga tinggi yang berbahaya dan membantu melindungi dan mengekalkan sel yang sihat di mata. Jumlah lutein dan zeaxanthin di kawasan makula retina diukur sebagai kepadatan optik pigmen makular (MPOD). Baru-baru ini, MPOD telah menjadi biomarker berguna untuk meramalkan penyakit dan fungsi visual.

Produk baru akan datang

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!