Pinggul mawar adalah buah yang tumbuh dari bunga tumbuhan mawar liar. Ia juga dikenal sebagai rose hep dan rose haw. Bervariasi warnanya dari oren hingga hitam keunguan dan biasanya berkembang di akhir musim tumbuh, sekitar akhir musim panas hingga musim luruh.

 

Fungsi Pinggul Mawar

Terdapat banyak alasan untuk menanamnya, bahkan sebagai hiasan kerana bentuk dan warnanya. Baru-baru ini, nilai perubatan lengkap ditemui. Mereka bahkan dijadikan makanan peliharaan untuk haiwan kerana diperhatikan bahawa haiwan sangat tertarik dengan aroma dan rasa buah kecil ini. Ketika orang mula memakan komponen pinggul mawar, banyak perhatian beralih pada potensi kesan kesihatan pinggul mawar.

Bentuk pinggul mawar yang paling biasa termasuk jem, jeli, sup, roti, wain, pai, dan juga marmalade. Mereka adalah bahan yang sangat serba boleh dinikmati oleh orang di seluruh dunia, sama ada kerana rasanya yang enak atau untuk faedah pemakanan.

 

Nilai Pemakanan Pinggul Mawar

Vitamin, mineral, sebatian organik, dan nutrien penting lain di pinggul mawar memberikan kesan yang sangat kuat! Sebilangan komponen bermanfaat ini termasuk vitamin C, A, E, dan vitamin B-kompleks, serta mineral seperti kalsium, zat besi, selenium, mangan, magnesium, fosfor, kalium, sulfur, silikon, dan zink. Selain itu, sebatian organik seperti likopena, pektin, lutein, dan beta-karoten juga sangat kuat dan penting bagi badan. Komponen antioksidan yang meliputi flavonoid, fitokimia, dan karotenoid juga menyumbang kepada manfaat kesihatan mereka.

 

Manfaat Kesihatan Pinggul Mawar

Sifat Anti-Barah

Karotenoid, flavonoid, dan polifenol yang terdapat di pinggul mawar adalah antioksidan yang sangat kuat yang menghilangkan atau meneutralkan radikal bebas yang terdapat di dalam badan. Radikal bebas adalah produk sampingan dari metabolisme sel yang merosakkan sel yang sihat dengan menyebabkannya bermutasi menjadi sel barah atau hanya mematikannya. Menurut kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Molecular Sciences (2017), pinggul mawar mungkin mempunyai kesan anti-radang serta sifat anti-barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengukur peranan terapi potensinya terhadap penyakit kronik.

 

Menurunkan Kolesterol

Sebatian organik dan komponen antioksidan di pinggul mawar juga mengurangkan kolesterol LDL dalam badan anda sehingga mengurangkan tekanan pada sistem kardiovaskular anda dan juga menurunkan kemungkinan mengalami strok atau serangan jantung.

 

Meningkatkan Kekebalan

Pinggul mawar mempunyai jumlah vitamin C luar biasa yang merupakan salah satu komponen terbaik untuk meningkatkan sistem imun. Vitamin C merangsang sel darah putih dan juga penting untuk pencegahan asma dan kesihatan umum sistem pernafasan. Ini dapat dilihat pada pengurangan keadaan pernafasan seperti selesema melalui pengambilan pinggul mawar dan kadar vitamin C yang tinggi.

 

Mengawal Diabetes

Pinggul mawar terbukti dapat mengatur kadar gula darah dalam badan dengan ketat, yang sangat penting bagi orang yang menderita diabetes. Dengan menjaga keseimbangan insulin dan glukosa dalam tubuh, mereka dapat mencegah terjadinya tiba-tiba terjadinya lonjakan atau peningkatan gula darah yang boleh membawa maut.

 

Bantuan dalam Pencernaan

Pelbagai asid di pinggul mawar serta pektin diketahui menyebabkan kencing dan buang air besar. Sebagai diuretik, pinggul mawar dapat membantu menghilangkan toksin dari badan serta garam, cecair, dan lemak yang berlebihan. Dengan merangsang pergerakan usus, pinggul mawar dapat membantu seseorang menghindari beberapa keadaan kesihatan dan ketidakselesaan yang tidak menyenangkan.

 

Penjagaan kulit

Orang di seluruh dunia mahu kulit mereka kelihatan lebih cantik, bebas dari cela, dan awet muda. Terdapat beratus-ratus produk dan rawatan berpotensi untuk menegangkan dan menganjalkan kulit dan pinggul mawar adalah salah satu pilihan terbaik. Kualiti astringen pinggul mawar menjadikan kulit anjal sehingga tidak menimbulkan keriput. Ia menghilangkan kekurangan dengan mudah, menyembuhkan luka bakar dan parut dan menjadikan kulit kelihatan lebih muda dan cerah.

 

Meningkatkan Peredaran

Pinggul mawar mempunyai sejumlah besar zat besi yang merupakan komponen penting dalam penciptaan sel darah merah. Oleh itu, jumlah pinggul mawar yang mencukupi dalam makanan anda dapat mencegah anemia dan juga menjaga organ-organ penting anda beroksigen dengan baik sehingga meningkatkan aktiviti metabolisme dan mengoptimumkan fungsi pelbagai sistem organ.

 

Meningkatkan Kesihatan Tulang

Salah satu peranan penting dalam vitamin C adalah peranan pentingnya dalam menghasilkan kolagen. Kolagen bersama dengan mineral penting lain yang terdapat di pinggul mawar dapat membantu mencegah osteoporosis dengan mengekalkan kepadatan mineral tulang hingga usia tua anda, menjadikan anda kuat, fleksibel, dan dapat menjalani kehidupan yang aktif!

 

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashislim
  • AshiSlim
  • Bought by Terence from Georgetown
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • NuSTEM
  • Bought by Ahmad Zubir from Shah Alam
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
Riflex 360
?livepromo