Apa itu Acerola?

Acerola adalah buah dari pokok renek dan berasal dari kawasan tropika di Amerika Selatan dan Caribbean. Nama botani adalah Malpighia glabra. Pokok renek malar hijau ini tumbuh berbilang bunga kecil. Di tempatnya tumbuh buah ovoid berdiameter 1 hingga 2 sentimeter.

Apa rasanya ceri acerola? Rasanya manis tetapi tajam, itulah sebabnya ia biasa digunakan dalam sirup, jem dan jus. Kekuatan utama Acerola adalah kandungan vitamin C yang tinggi.

Jadi, berapa banyak vitamin C yang mengandungi ceri acerola? Satu cawan acerola ceri mengandungi 1,700mg vitamin C. Anda mesti makan 16 cawan oren untuk mendapatkan jumlah itu!

 

Sejarah Acerola

Manfaat acerola bukanlah penemuan baru-baru ini. Orang Indian Amazon adalah orang pertama yang melihat potensi besar manfaat buah super ini. Mereka menggunakannya terutamanya untuk melawan bentuk cirit-birit, disentri dan gangguan hati tertentu.

Setibanya mereka di Amerika Selatan, penakluk Sepanyol mengembangkan minat yang mendalam terhadap ciri-ciri acerola. Pelaut cepat terbiasa meminum jus itu untuk mencegah penyakit biasa di kapal: kudis. Selama berabad-abad penyakit yang mematikan ini kerana kekurangan vitamin C telah hilang tetapi faedah dari acerola terus menjadi kesan masa kini.

 

Acerola – Sumber Vitamin C yang Luar Biasa

Acerola adalah sumber vitamin C semula jadi terbaik untuk industri nutraseutikal. Tahap vitamin C acerola 30 kali lebih besar daripada buah terkenal seperti jeruk. Buah super ini mempunyai khasiat lain: vitamin A, kumpulan vitamin B dan mineral (zat besi, kalsium, fosforus, kalium dan magnesium).

 

Tiga Manfaat Kesihatan Acerola

Oleh kerana jumlah vitamin C yang tinggi dan vitamin dan mineral penting lain, buah tropika ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

 

1. Meningkatkan sistem imun anda

Acerola mengandungi sejumlah besar vitamin C, itulah sebabnya ia digunakan untuk membantu memerangi selesema, selesema dan penyakit kudis.

Pelbagai kajian menunjukkan hubungan langsung antara pengambilan makanan yang tinggi vitamin C dan mempunyai sistem imun yang kuat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa vitamin C mendorong pengeluaran sel darah putih yang dikenal sebagai limfosit dan fagosit. Sel-sel ini membantu melindungi badan anda daripada jangkitan dan virus tertentu.

Oleh kerana itu, pengambilan vitamin C terbukti dapat mengurangkan jangka hayat selsema dari 5% hingga 21%. Pada orang tua yang memerlukan rawatan di hospital untuk gejala selesema yang teruk, bahkan dosis 200 mg vitamin C terbukti dapat mengurangkan keterukan klinikal penyakit ini.

 

2. Baik untuk kulit

Acerola juga dapat memberikan penghidratan yang mendalam, kerana ia dapat mengurangkan kehilangan air transepidermal sehingga kulit anda dapat mengekalkan kelembapan dengan lebih baik.

Vitamin lain yang meningkatkan kesihatan kulit adalah vitamin A yang juga terdapat dalam ceri acerola. Penyelidik dari Universiti Brown mendapati bahawa orang yang dietnya mengandungi vitamin A tahap tinggi mempunyai pengurangan risiko 17% untuk mendapat karsinoma sel skuamosa – bentuk barah kulit kedua yang paling biasa.

 

3. Meningkatkan fungsi otak

Acerola dapat meningkatkan fungsi reseptor otak dan membantu melindungi daripada kehilangan ingatan dan gangguan kognitif lain.

Oleh kerana tahap antioksidan yang tinggi, acerola juga dapat mengurangi keradangan dan tekanan oksidatif yang menyebabkan kerosakan pada sel otak dan neuron.

Walaupun ujian klinikal masih jarang, antioksidan yang berasal dari tumbuhan menawarkan bukti yang menjanjikan dalam memperlambat perkembangan gangguan neurodegeneratif seperti penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson dan penyakit Huntington.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!