Quercetine – Pembangun Sistem Imun

Quercetin adalah antioksidan bioflavonoid yang luar biasa yang terdapat dalam banyak makanan  termasuk epal, bawang merah, anggur merah, koko, ceri gelap & beri, anggur, daun hijau & brokoli, kacang, teh hijau, elderberry, sage, gingko biloba, dan St. John’s Wort.

Quercetin membantu membina daya tahan untuk fungsi sistem imun yang sihat. Antioksidan kuat ini bertindak sebagai anti-radang dan anti-virus yang dapat membantu keletihan kronik, alergi, jangkitan, dan artritis. Ia mendorong fungsi sel yang betul dan tindak balas imun yang sihat terhadap tekanan luar. Terdapat juga beberapa kajian yang menunjukkan quercetin untuk merangsang neurogenesis otak.

Pada tahun 2014, para penyelidik menyatakan bahawa quercetin merupakan “rawatan yang menjanjikan untuk selesema,” yang disebabkan oleh rhinovirus, sambil menambah bahawa “quercetin telah terbukti dapat mengurangkan internalisasi dan replikasi virus secara in vitro, dan beban virus, radang paru-paru dan tindak balas saluran udara di dalam badan.

 

Penyelidikan sebelumnya menunjukkan bahawa kapasiti antivirus quercetin berfungsi dalam tiga cara. Quercetin boleh:
  1. Mencegah virus daripada menjangkiti sel
  2. Mengurangkan pembiakan sel yang sudah dijangkiti
  3. Dan mengurangkan ketahanan sel yang dijangkiti terhadap rawatan dengan ubat antivirus

 

Berikut adalah makanan dengan kandungan quercetin tertinggi:

Makanan

QUERCETIN mg / 100 gram

Elderberries

42

Bawang merah

33

Bawang putih

21

Kranberi

15

Lada panas hijau

15

Epal merah

4.8

Selada Romaine

4.5

Pir

4.5

 

Apa itu Elderberry?

Elderberry berasal dari Eropah, Afrika dan sebahagian Asia, tetapi sudah biasa di Amerika Syarikat. Ia mempunyai daun yang lebat, bunga putih (bunga tua) dan beri yang berubah dari hijau menjadi merah sehingga hitam ketika masak. Ia biasanya dijumpai tumbuh di kawasan hutan dan pagar tanaman.

Terdapat kira-kira 30 jenis tanaman dan pokok tua yang terdapat di seluruh dunia. Versi Eropah (juga dikenali sebagai Sambucus nigra) adalah versi yang paling berkaitan dengan kesihatan dan penyembuhan anda. Sejarahnya dapat ditelusuri hingga 400 SM, dan “bapa perubatan” Hippocrates menyebut pohon elderberry ini sebagai “peti ubat”.

Dalam perubatan rakyat hari ini, elderberry secara meluas dianggap sebagai salah satu tumbuhan penyembuh paling banyak di dunia.

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!