Flu dan selesema biasa adalah kedua-dua penyakit pernafasan, tetapi ia disebabkan oleh pelbagai virus. Oleh kerana kedua-dua jenis penyakit ini mempunyai simptom yang sama, sukar untuk membezakan antara mereka berdasarkan gejala sahaja. Secara umum, flu lebih teruk daripada selesema biasa dan gejala-gejala yang lebih parah. Selesema biasanya lebih ringan daripada flu. Orang yang mempunyai ubat flu lebih cenderung mempunyai hidung berair atau hidung tersumbat. Kesejukan tidak biasanya menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti radang paru-paru, jangkitan bakteria atau kemasukan ke hospital. Flu boleh menyebabkan komplikasi yang sangat serius.

 

Apakah Tanda-tanda Flu dan Selesema?

Gejala-gejala selesema boleh termasuk demam atau rasa demam / menggigil, batuk, sakit tekak, hidung berair atau kencing, sakit otot atau badan, sakit kepala dan kelesuan (kelelahan). Gejala flu biasanya lebih ringan daripada gejala selesema. Orang yang mempunyai selesema lebih cenderung mempunyai hidung berair atau kaku. Selesema biasanya tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

 

 

Ketahui lebih Lanjut mengenai Flu

  1. Sumber jangkitan

Pesakit influenza dan jangkitan resesif adalah sumber utama jangkitan, dan haiwan yang dijangkiti juga boleh menjadi sumber jangkitan. Ia berjangkit dari hujung tempoh inkubasi hingga fasa akut. Virus ini merembes di saluran pernafasan manusia biasanya berlangsung selama 3-6 hari. Bayi dan kanak-kanak, dan pesakit imunokompromis boleh menyahtoksikkan selama lebih dari 1 minggu.

  1. Cara penghantaran

Influenza terutamanya dihantar melalui titisan seperti bersin dan batuk. Ia juga boleh dihantar secara langsung atau tidak langsung melalui membran mukus seperti mulut, hidung, dan mata. Kenalan dengan barangan yang tercemar juga boleh menyebabkan jangkitan.

  1. Orang yang mudah tersinggung

Mereka yang tidak mempunyai imuniti yang spesifik untuk selesema adalah berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk.

  1. Pembasmian kuman virus

Virus influenza sensitif terhadap kuman penyahsenosan yang biasa digunakan seperti etanol, iodophor, tincture iodine, sinar ultraviolet, dan haba, dan boleh dinyahaktifkan pada 56 ° C selama 30 minit. Pembasmian kuman udara bilik boleh mengambil langkah-langkah seperti pengudaraan dan sinaran ultraviolet, dan permukaan objek boleh disapu dengan kepekatan berkesan klorin yang disinfektan.

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!