Legenda mengatakan bahawa gunung gergasi Tang Gula, untuk membantu putera yang baik untuk mengelakkan pembunuhan itu, membuang keajaiban ke dalam cacing dan menyembunyikannya di rumput, dan juga membiarkan dia tumbuh ekor rumput. Kemudian, pangeran melarikan diri dari malapetaka itu, tetapi dia telah melihat debu merah, dan dia tidak mahu kembali ke dunia. Dia lebih suka menggunakan tubuhnya untuk memberi manfaat kepada manusia. Untuk membantu putera menyedari keinginan ini, tuhan gunung menyuntik kuasa keabadian ajaib ke dalam tubuh putera yang telah menjadi cacing.

Cordyceps Sinensis adalah bahan perubatan berkhasiat yang berharga. Walaupun ia tidak dimakan, ia pasti telah didengar. Jadi, Cordyceps Sinensis adalah cacing atau rumput? Bagaimanakah Cordyceps Sinensis terbentuk?

 

Adakah Cordyceps Sinensis Cacing atau Rumput?

 

Morfologi Cordyceps Sinensis

Cordyceps Sinensis terdiri daripada cacing dan koloni. Cacing yang membiakkan Cordyceps Sinensis dipanggil rama-rama kelawar. Mereka terutamanya menyerap nutrien dari akar tumbuh-tumbuhan. Mereka tergolong dalam spesies keluarga kelenjar kelawar. Mereka mempunyai bentuk yang kecil dan mempunyai tan di bahagian belakang dada. Rambut panjang. Warna Cordyceps Sinensis berwarna kuning gelap, bentuknya langsing, dan terdapat banyak jalur mendatar di bahagian belakang ulat sutera. Perutnya mempunyai 16 kaki, bahagian dalamnya pepejal, warna putih dan kuning sedikit; warna cendawan berwarna coklat, akhir hujung berbentuk bar bengkak, bahagian dalamnya kosong, warna merah jambu dan putih, dan bau sedikit bau.

 

Persekitaran Pertumbuhan

Pembentukan Cordyceps Sinensis sangat menakjubkan, alam semulajadi sangat misteri, dan ada perkara di dunia yang boleh menjadi haiwan dan tumbuhan. Malah, Cordyceps Sinensis adalah gabungan kulat dan cacing. Apabila cendawan Cordyceps Sinensis memenuhi larva kelenjar kelawar, ia akan dijangkiti dan mati sehingga cendawan Cordyceps Sinensis menghancurkan seluruh cacing, iaitu Cordyceps Sinensis. Cordyceps Sinensis tumbuh di padang rumput hutan tinggi atau padang rumput, dan warna Cordyceps Sinensis berbeza sedikit bergantung kepada alam sekitar. Pengeluaran Cordyceps Sinensis di Tibet adalah yang terbesar, diikuti oleh Provinsi Qinghai, Provinsi Yunnan dan Provinsi Sichuan.

 

Sifat ubat Cordyceps Sinensis

Cordyceps Sinensis perlu dikumpulkan apabila salji tidak mencair, jika tidak, serangga di dalam tanah akan layu dan tidak boleh digunakan. Dengan perkembangan sains dan teknologi, orang secara beransur-ansur menjadi biasa dengan ramuan aktif perubatan Cordyceps Sinensis. Cordyceps Sinensis terutamanya mengandungi asid cordycepic, cordyceps, protein kasar, serat mentah, vitamin B12, dan lain-lain, yang boleh meningkatkan iskemia miokardium dan menghalang trombosis. Ia mempunyai kesan pembunuhan kuat pada patogen pneumonia dan juga meningkatkan imuniti badan.

 

Apakah Proses Pembentukan Cordyceps Sinensis?

Cordyceps Sinensis bukan rumput tetapi kulat (ascomycete), sclerotium pseudobacterial yang dibentuk oleh Cordyceps Sinensis dalam larva kelenjar kelawar, yang merupakan campuran hiphae dan cacing, dan bentuk larva tidak berubah. Ini adalah kumpulan yang unik di atas garis salji alpine Qinghai-Tibet Plateau. Cordyceps Sinensis tumbuh di kawasan pergunungan 3,500 meter di atas Dataran Tinggi Qinghai-Tibet dan zon marginalnya. Larva mempunyai daya hidup yang kuat untuk memakan rimpang tumbuhan dataran tinggi seperti genus Amaranthus, Astragalus dan Ophiopogon, semasa pembangunan bawah tanah selama dua tahun. Ia boleh bertolak ansur dengan kelaparan jangka panjang, persekitaran yang sejuk dan anoksik, dan ia kaya dengan nutrien dan komponen biologi ketinggian yang unik. Dataran ini mempunyai iklim yang unik, cahaya ultraviolet yang kuat, dan alfalfa yang banyak di padang rumput alpine, menyediakan sumber makanan cacing yang mencukupi, yang merupakan jaminan asas untuk menyelesaikan sejarah kehidupan Cordyceps Sinensis.

Rama-rama kelawar adalah serangga yang toleran sejuk yang hidup di dataran tinggi pada ketinggian 3,500 hingga 5,000 meter. Tempoh dewasa adalah 4 hingga 12 hari, tetapi peringkat larva adalah 680 hingga 900 hari. Pada ketinggian yang hampir sama, terdapat juga jamur yang disebut Cordyceps, yang spora meninggalkan ibu dan hanya boleh bertahan selama 40 hari jika mereka tidak mencari tuan rumah yang sesuai. Kebanyakan spora Cordyceps meninggalkan tubuh ibu dan kemudian terapung dalam angin, yang semulajadi berakhir dengan kehidupannya. Hanya sebahagian kecil dari larva rama-rama kelawar, tuan rumah Cordyceps, terdapat di dalam tanah dengan air hujan.

Larva rama-rama kelawar biasanya dijangkiti pada akhir musim gugur dan awal musim sejuk, dan selepas kira-kira sebulan, kulat menyerang cacing untuk berkembang menjadi sclerotium. Pada masa yang sama, larva rama-rama kelawar berhenti hidupnya dan menjadi penderma nutrien Cordyceps Sinensis. Selepas musim sejuk, cuaca sangat sejuk, dan Cordyceps Sinensis memasuki tempoh tidak aktif. Pada musim bunga tahun depan, Cordyceps Sinensis terus mengeluarkan nutrien, apabila hiphae memenuhi seluruh tubuh. Pada akhir bulan April, kumpulan pertama Cordyceps Sinensis boleh keluar dari kepala badan cacing, tetapi tempoh dari Mei hingga Julai adalah musim yang paling kuat untuk pertumbuhan Cordyceps Sinensis, dan ia juga merupakan masa terbaik untuk menuai.

Selepas bulan Julai, kebanyakan spora Cordyceps Sinensis telah tersebar, dan stroma itu telah layu. Cordyceps Sinensis pada masa ini tidak mempunyai banyak nilai perubatan. Spora yang tersebar bermula pada pusingan seterusnya kehidupan mereka, dan badan ibu Cordyceps Sinensis yang dikebumikan di dalam tanah hanya menunggu digali atau reput.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!