Apakah Cordyceps?

Nama Cordyceps menggambarkan kulat yang termasuk lebih daripada 400 jenis parasit unik. Kulat adalah bahagian penting dari banyak ekosistem, tetapi genus tertentu ini juga sangat penting bagi manusia kerana ia secara tradisional telah digunakan dalam perubatan herba selama berabad-abad. Cendawan “kepala golf” ini mempunyai pelbagai komposisi kimia dan sebatian yang menjadikan mereka berharga dalam perubatan tradisional kerana ia boleh didapati di seluruh dunia dan agak murah. Genus Cordyceps umumnya wajar, dan spesies kulat Cordyceps mengandungi biokimia tertentu yang menyerupai sifat farmakologi semasa secara semulajadi.

Faedah Kesihatan Cordyceps yang Luar Biasa 

Meningkatkan Tenaga

Salah satu manfaat kesihatan yang paling tidak dapat diungkapkan dari Cordyceps adalah bahawa ia secara signifikan meningkatkan tahap tenaga, dan atlet umumnya tahu bahawa ia dapat memberikan tenaga pecah. Ia meningkatkan jumlah oksigen dalam badan dan meningkatkan pengeluaran tenaga selular, memberikan dorongan tambahan kepada mereka yang perlu menyuntik tenaga.

Melindungi Kesihatan Jantung

Kajian tentang peranan Cordyceps telah menghasilkan banyak hasil menarik, terutama yang berkaitan dengan kesihatan kardiovaskular. Satu kajian menunjukkan bahawa pesakit yang diberi produk penjagaan kesihatan serbuk Cordyceps kurang berkemungkinan besar akan mengalami kegagalan jantung. Ini disebabkan terutamanya oleh ciri-ciri anti-radang dan anti-karies Cordyceps sinensis, yang boleh menghalang aritmia dan komplikasi lain.

Keseimbangan Kolesterol

Cordyceps membantu menurunkan paras kolesterol LDL (buruk) dan meningkatkan tahap kolesterol HDL (baik), dengan itu melindungi sistem jantung dan endokrin dan mempromosikan metabolisme. Di samping itu, ia boleh mencegah aterosklerosis, serangan jantung dan strok.

Mengatur Fungsi Pernafasan

Cordyceps boleh meningkatkan jumlah oksigen dalam paru-paru. Walaupun ini membantu para atlet, ia juga memberi manfaat kepada pesakit yang mempunyai penyakit pernafasan seperti asma atau bronkitis kronik. Dengan meningkatkan pengambilan oksigen anda, anda boleh membantu mencegah gangguan pernafasan dan kelemahan. Di samping itu, peningkatan tahap oksigen dapat membantu mengoksigenkan badan anggota tubuh, jadi seluruh sistem organ beroperasi dengan lebih cekap.

Mungkin Mempunyai Keupayaan Antikanser

Orang sentiasa mencari penyelesaian penting seterusnya untuk melawan kanser, dan beberapa sebatian biokimia yang unik yang terdapat di Cordyceps pasti memenuhi keperluan ini. Kajian kolaboratif oleh Yangming University di China menunjukkan bahawa terdapat korelasi langsung antara penggunaan Cordyceps sinensis dan pengurangan saiz tumor. Melalui aktiviti anti-tumor, ia boleh membantu melambatkan penyebaran kanser dan memberikan bantuan yang besar kepada orang-orang dengan penyakit ini.

Cordyceps adalah sumber yang sangat bermanfaat bagi sebatian bioaktif yang, menurut kajian pada tahun 2015, dapat mengurangkan percambahan sel dan menyebabkan apoptosis dalam sel-sel sel kanser paru-paru. Kajian yang dilakukan oleh beberapa institusi perubatan di Korea mendapati bahawa ekstrak Cordyceps sinensis sangat berkesan dalam menghalang pertumbuhan tumor dan dapat membantu memperlambat penyebaran kanser kolorektal. Kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak Cordyceps membantu mencegah kanser paru-paru.

Kertas kerja 2008 menunjukkan bahawa Cordyceps membantu untuk membalikkan kesan sampingan rawatan kanser seperti leukopenia, suatu keadaan di mana kiraan sel darah putih (WBC) dikurangkan dan sebenarnya membuat anda terdedah kepada jangkitan. Kajian subjek manusia belum selesai, tetapi hasilnya kelihatan menjanjikan.

Menguatkan Sistem Imun

Cordyceps sinensis secara langsung merangsang pengeluaran sel NK (sel pembunuh semulajadi), yang merupakan salah satu daripada garis pertahanan pertama terhadap jangkitan dan penyakit. Perlindungan imun ini membantu melawan pelbagai penyakit, dari kanser hingga selesema biasa, dan segala-galanya di antara.

Sifat Anti-Penuaan

Cordyceps mempunyai kepekatan anti-penuaan berkuasa yang membantu kulit meremajakan, menghilangkan sel-sel mati atau mati, dan memperbaiki penampilan kecacatan, kedutan dan bintik-bintik umur.

Rawat Disfungsi Seksual

Cordyceps sinensis menjejaskan disfungsi seksual lelaki, dan sejumlah besar kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai tenaga seksual rendah atau libido rendah telah meningkat dengan ketara selepas menambah makanan tambahan herba kepada diet mereka.

Bantu Detoksifikasi Badan

Kajian telah menunjukkan bahawa selepas sebulan penggunaan berterusan Cordyceps sinensis, kesihatan buah pinggang meningkat dengan ketara.

 

 

 

Nota: Cordyceps tidak mempunyai kesan ke atas penurunan paras gula darah, yang boleh membahayakan pesakit kencing manis, jadi mereka harus mengelak daripada menggunakannya. Di samping itu, sebagai penipisan darah, ia tidak boleh diambil sebelum atau selepas pembedahan, dan juga tidak sesuai untuk pesakit yang mengambil penipisan darah atau mengalami gangguan pendarahan.

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!