Penggunaan Tradisional Cordyceps

Walaupun hanya mendapat populariti di negara Barat sejak 20 tahun yang lalu, Cordyceps telah digunakan secara meluas dalam Perubatan Tradisional Cina selama berabad-abad. Daripada banyak faedah yang paling berkaitan dengan jamur yang aneh dan indah ini, ia digunakan terutamanya untuk melindungi hati, memperbaiki fungsi buah pinggang, mengurangkan gejala penyakit pernafasan dan meningkatkan libido. Ia juga disyorkan sebagai tonik untuk “semua penyakit”, dengan keupayaan untuk meningkatkan tenaga, ketahanan, stamina, selera makan dan gangguan tidur.

 

7 Manfaat Cordyceps

 

Meningkatkan Tenaga

Salah satu manfaat kesihatan cordyceps yang paling tidak dapat disangkal adalah kebolehannya untuk meningkatkan tahap tenaga. Ia telah lama dikenali di kalangan atlet untuk meletupkan tenaga yang dapat disediakannya. Ia meningkatkan jumlah pengambilan oksigen dalam badan dan meningkatkan penghasilan tenaga selular, dengan itu memberi rangsangan tambahan untuk orang yang memerlukan banyak tenaga.

Melindungi Kesihatan Jantung

Penyelidikan mengenai kesan cordiceps telah menghasilkan banyak hasil menarik, terutamanya berkaitan dengan kesihatan kardiovaskular. Satu kajian menunjukkan bahawa pesakit yang diberikan suplemen cordyceps secara ketara kurang berkemungkinan mengalami kegagalan jantung. Ini disebabkan terutamanya oleh ciri-ciri anti-radang dan antispasmodik herba yang boleh mencegah aritmia jantung dan komplikasi lain.

Mengatur Fungsi Pernafasan

Cordyceps dapat meningkatkan jumlah oksigen yang diambil oleh paru-paru, dan sementara ini membantu para atlet, ia juga memberi manfaat kepada mereka yang mengalami masalah pernafasan seperti asma atau bronkitis kronik. Dengan meningkatkan pengambilan oksigen anda, anda membantu mencegah masalah pernafasan dan kelemahan pernafasan. Ia juga meningkatkan tahap oksigen membantu mengoksidasi bahagian kaki badan dengan lebih baik. Jadi, sistem organ secara keseluruhan berjalan lebih cekap.

Sifat Anti-penuaan

Cordyceps mempunyai kepekatan kuat anti-penuaan yang dapat membantu meremajakan kulit, menghilangkan sel-sel mati dan memperbaiki penampilan kecacatan, kedutan, dan bintik-bintik umur dengan berkesan dari kehidupan anda.

Meningkatkan keinginan seksual

Cordyceps sinensis meningkatkan fungsi seksual lelaki. Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai keinginan seksual yang rendah telah bertambah baik selepas menambah makanan tambahan Cordyceps kepada diet mereka.

Membantu detoksifikasi badan

Walaupun jalur kimia yang tepat belum diketahui, kajian telah menunjukkan bahawa kesihatan ginjal bertambah baik dengan ketara selepas satu bulan penggunaan biasa Cordyceps sinensis.

Mungkin Mempunyai Potensi Anti-kanser

Orang sentiasa mencari penyelesaian utama seterusnya untuk melawan kanser, dan penemuan beberapa sebatian biokimia yang unik dalam Cordyceps tidak dapat dinafikan dalam hal ini. Kajian kolaboratif oleh Universiti Nasional Yangming China menunjukkan bahawa terdapat hubungan langsung antara pengambilan Cordyceps sinensis dan penyusutan tumor. Melalui aktiviti anti-tumor, ia boleh membantu melambatkan penyebaran kanser dan memberikan bantuan yang luar biasa untuk pesakit kanser.

Cordyceps adalah sumber sebatian bioaktif yang sangat bermanfaat. Menurut kajian pada tahun 2015, Cordyceps sinensis dapat mengurangkan proliferasi sel dan mempromosikan apoptosis dalam sel-sel sel kanser paru-paru.

Kajian yang dilakukan oleh beberapa institusi perubatan di Korea mendapati bahawa ekstrak Cordyceps sangat berkesan dalam menghalang pertumbuhan tumor dan dapat membantu memperlambat penyebaran kanser kolorektal.

Kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak Cordyceps dapat membantu mencegah kanser paru-paru.

Sangat sedikit kajian penyelidikan yang dikeluarkan tetapi kertas tahun 2008 menunjukkan bahawa Cordyceps membantu untuk membalikkan kesan sampingan terapi kanser seperti leukopenia. Leukopenia adalah keadaan di mana kiraan sel darah putih (WBC) dikurangkan di dalam badan dan sebenarnya membuat anda terdedah kepada jangkitan. Penyelidikan ke atas tubuh manusia belum selesai, tetapi hasilnya kelihatan menjanjikan.

 

 

Siapa yang patut mengambil Cordyceps?

 

Orang dewasa yang bekerja

Memberi orang dewasa yang bekerja dengan tenaga yang berterusan dalam kerja dan keluarga

Orang Tua

Membantu meningkatkan tahap tenaga orang tua

Atlet

Menyediakan kecergasan dan tenaga yang berkekalan untuk kekal terus maju

Selepas bersalin

Melegakan keletihan, meningkatkan tenaga dan membantu mempercepat pemulihan selepas bersalin

Produk yang anda mungkin berminat

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
organic barley grass
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Foo from Tanah Merah
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Brandon from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!