Terdapat banyak ketidakpastian mengenai coronavirus, dan tiada seorang pun daripada kita yang dapat menghapuskan risiko mendapatkan coronavirus, tetapi satu perkara yang boleh kita lakukan ialah makan makanan yang sihat sebanyak mungkin.

Jika kita disyaki didiagnosis dengan coronavirus, sistem imun kita bertanggungjawab terhadap rintangan, dan penyelidikan telah menunjukkan bahawa meningkatkan nutrisi membantu mengekalkan fungsi imun yang optimum.

Mikronutrien penting untuk melawan jangkitan termasuk vitamin A, B, C, D, dan E serta mineral besi, selenium, dan zink.

 

Berikut adalah apa yang kita tahu mengenai bagaimana nutrien ini menyokong sistem imun kita dan makanan yang kita boleh makan untuk mendapatkannya.

 

  1. Vitamin A

Vitamin A mengekalkan struktur sel-sel dalam kulit, saluran pernafasan dan usus. Ini membentuk penghalang dan pertahanan pertama badan anda. Jika memerangi jangkitan adalah seperti permainan bola sepak, vitamin A akan menjadi garis depan anda.

Kami juga memerlukan vitamin A untuk membantu membuat antibodi yang meneutralkan patogen yang menyebabkan jangkitan. Ini seperti menyerahkan lebih banyak pasukan anda untuk menargetkan pemain pembangkang yang mempunyai bola untuk menghalang mereka mencetak gol.

Vitamin A terdapat dalam ikan, kuning telur, keju, tauhu, kacang, biji, bijirin dan kekacang.

Di samping itu, sayur-sayuran mengandungi beta-karoten, yang boleh ditukar kepada vitamin A. Beta-karotena kebanyakannya terdapat dalam sayur-sayuran hijau dan sayuran kuning dan oren seperti labu dan lobak merah.

 

  1. Vitamin B

Vitamin B, terutamanya B6, B9 dan B12 menyumbang kepada tindak balas pertama badan anda apabila ia telah mengenal pasti patogen.

Mereka melakukan ini dengan mempengaruhi pengeluaran dan aktiviti sel-sel “pembunuh semulajadi”. Sel-sel pembunuh semulajadi berfungsi dengan menyebabkan sel-sel yang dijangkiti untuk “meletup”, suatu proses yang dipanggil apoptosis.

Pada perlawanan bola sepak, peranan ini akan menjadi seperti pengawal keselamatan yang mencegat penonton yang sesat yang cuba lari ke lapangan dan mengganggu permainan.

B6 terdapat dalam bijirin, kacang-kacangan, sayur-sayuran berdaun hijau, buah, kacang, ikan, ayam dan daging.

B9 (folat) banyak terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau, kacang-kacangan dan biji-bijian dan ditambah kepada tepung pembuatan roti komersil.

B12 (cyanocobalamin) terdapat dalam produk haiwan termasuk telur, daging dan tenusu dan juga dalam susu kedelai diperkaya (periksa panel maklumat pemakanan).

 

  1. Vitamin C dan E

Apabila badan anda melawan jangkitan, ia mengalami apa yang disebut tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif membawa kepada pengeluaran radikal bebas yang boleh menembusi dinding sel, menyebabkan kandungannya menjadi bocor ke dalam tisu dan memperberat keradangan.

Vitamin C dan vitamin E membantu melindungi sel daripada tekanan oksidatif.

Vitamin C juga membantu membersihkan kekacauan selular ini dengan menghasilkan sel khusus untuk melancarkan tindak balas imun, termasuk neutrofil, limfosit dan fagosit.

Oleh itu peranan vitamin C di sini adalah seperti membasuh tanah bola sepak selepas permainan.

Sumber vitamin C yang baik termasuk jeruk, limau, limau, buah beri, kiwi, brokoli, tomato dan kapsul.

Vitamin E ditemui dalam kacang-kacangan, sayur-sayuran berdaun hijau dan minyak sayur-sayuran.

 

  1. Vitamin D

Sesetengah sel imun memerlukan vitamin D untuk menghancurkan patogen yang menyebabkan jangkitan.

Walaupun pendedahan matahari membolehkan badan menghasilkan vitamin D, sumber makanan termasuk telur, ikan dan beberapa susu dan jenama marjerin dapat diperkaya dengan Vitamin D (bermakna tambahan vitam D telah ditambah).

Kebanyakan orang hanya menghabiskan beberapa minit di luar rumah sepanjang hari.

 

  1. Besi, zink, selenium

Antara fungsi lain, kami memerlukan besi, zink dan selenium untuk pertumbuhan sel imun.

Besi membantu membunuh patogen dengan meningkatkan bilangan radikal bebas yang dapat menghancurkannya. Ia juga mengawal reaksi enzim yang penting untuk sel-sel imun untuk mengenali dan mensasarkan patogen.

Zink membantu mengekalkan integriti kulit dan membran mukus. Zink dan selenium juga bertindak sebagai antioksidan, membantu merawat beberapa kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Besi ditemui dalam daging, ayam dan ikan. Sumber-sumber vegetarian termasuk kekacang, biji bijirin dan bijirin sarapan yang diperkaya dengan besi.

Zink terdapat pada tiram dan makanan laut lain, daging, ayam, kacang kering dan kacang.

Kacang (terutama kacang Brazil), daging, bijirin dan cendawan adalah sumber makanan selenium yang baik.

 

 

Sumber: theconversation.com

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!