Kekurangan tidur diketahui menjejaskan sistem imun anda dan boleh membuat anda lebih cenderung jatuh sakit setelah terdedah kepada virus.

Kekurangan tidur sangat biasa di seluruh dunia yang sering diabaikan, menjadikan orang “selesa” dengan tidur yang minimum. Menurut Persatuan Perubatan Tidur Afrika Selatan, kira-kira 30 hingga 40% orang dewasa Afrika Selatan mengalami insomnia.

Artikel Health24 yang sebelumnya menyebut bahawa tidak ada jumlah tidur yang ajaib, dan keperluan tidur yang berbeza bergantung pada pelbagai faktor, seperti usia dan keperluan dasar peribadi anda untuk tidur. Walau bagaimanapun, secara purata, tujuh hingga lapan jam disyorkan untuk memastikan sistem imun anda tidak terjejas.

 

Tidur yang mencukupi dapat meningkatkan sistem kekebalan badan anda

Tidur adalah penting untuk sistem imun. Mendapat kurang daripada jumlah yang disyorkan bukan hanya merugikan kesihatan fizikal anda, tetapi juga kesihatan otak anda. Tidur yang mencukupi telah ditunjukkan untuk meningkatkan sistem imun, yang dapat mengurangkan peluang kita untuk mengembangkan penyakit kronik.

 

Sistem imun yang sihat boleh melawan jangkitan

Kajian telah menunjukkan bahawa apabila kita benar-benar kehilangan tidur, sistem imun kita terancam dengan teruk seperti yang dilaporkan dalam kajian tahun 2017.

Menurut satu kajian Kesihatan Negara Perkhidmatan (NHS) memantau corak tidur para peserta dan mendapati bahawa mereka yang direkodkan mempunyai tidur kurang daripada lima jam setiap malam mempunyai 4.5 kali risiko menangkap selesema, berbanding dengan mereka yang tidur lebih daripada tujuh jam setiap malam.

Yang paling penting ialah tidur yang berkualiti tinggi adalah penggalak daya tahan badan dan berfokus pada tabiat tidur anda adalah salah satu cara terbaik untuk menguatkan sistem imun anda dan melawan jangkitan.

 

Ringkasan

Rasa seperti kesihatan anda semakin merosot dan badan anda terhempas? Mungkin anda kehilangan permainan tidur dan perlu memperbaiki corak tidur anda. Berikut adalah beberapa petua untuk tidur lebih baik pada waktu malam:

  • Berlatih masa tidur biasa.
  • Elakkan kafein, alkohol dan makan beberapa jam sebelum tidur.
  • Bilik tidur yang menyenangkan estetika, iaitu tanpa kekacauan, akan membantu mewujudkan persekitaran yang lebih menenangkan dan membantu anda tidur lebih cepat.
  • Hadkan masa interaksi telefon anda – cahaya terang, terutamanya cahaya biru dari elektronik dan mentol LED boleh mengganggu tidur anda.

 

Selain tidur, tekanan, diet dan senaman, kebersihan asas juga penting untuk memastikan sistem imun yang sihat. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencadangkan tip berikut untuk melindungi diri anda daripada virus Covid-19:

  • Cuci tangan dengan kerap dan teliti dengan sabun.
  • Mengekalkan jarak sosial sekurang-kurangnya satu meter antara diri anda dan seseorang yang batuk atau bersin.
  • Tutup mulut dan hidung dengan siku yang bengkok atau tisu apabila bersin.
  • Sekiranya anda memaparkan gejala virus Covid-19, dapatkan bantuan perubatan.

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!