Setiap kali kita mendengar kata “lemak”, kita segera tidak selesa dengan apa yang kita makan. Walau bagaimanapun, “omega” adalah satu set asid lemak yang sangat penting untuk proses badan kita dan keseluruhan kesihatan fizikal. Omega-3, 6, 7, dan 9 mempunyai tanggungjawab mereka sendiri dalam badan. Adalah penting untuk mengekalkan nisbah berkesan pengambilan omega ini untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak daripada mereka, serta untuk mengelakkan kekurangan dan kelebihan.

Omega-3

Omega-3 boleh dianggap sebagai omega alfa untuk semua fungsi dan faedah pentingnya. Di samping meningkatkan fungsi otak dan sendi, asid lemak ini mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung, dan diabetes, serta memberikan manfaat yang berkaitan dengan kehilangan lemak dan membina otot dalam atlet. Ini hanyalah fungsi tambahan. Omega-3 terutamanya bertanggungjawab untuk mengawal pembekuan darah badan dan membina membran sel otak.

Omega-6

Sama seperti omega-3, omega-6 juga tidak secara semulajadi dihasilkan oleh badan dan oleh itu asid lemak penting yang mesti kita makan melalui diet kita. Omega-6 berfungsi terutamanya untuk mengawal fungsi otak yang normal dan pertumbuhan dan perkembangan badan. Di samping tanggungjawab ini, omega-6 memberikan manfaat tambahan kepada badan dengan membantu merangsang pertumbuhan rambut dan kulit, mengatur metabolisme, dan mengekalkan tulang yang sihat dan sistem pembiakan yang sihat.

Omega-7

Walaupun bukan nombor terakhir dalam kumpulan omega, omega-7 baru-baru ini telah dibawa ke cahaya penemuan apabila penyelidik menentukan manfaat dan sumbernya. Asid lemak ini boleh didapati dalam makanan seperti kacang macadamia dan buah yang dikenali sebagai buckthorn laut, tetapi ia juga dihasilkan secara semulajadi di dalam badan. Satu perkara penting yang telah ditemui oleh ahli-ahli sains mengenai omega-7 ialah penempatannya dalam makanan yang mengandungi asid palmitik, salah satu lemak yang paling merosakkan jantung yang boleh kita ambil. Omega-7 berfungsi melawan asid palmitik dengan memberikan manfaat pembangkang – ia mengurangkan keradangan dan rintangan insulin di mana asid palmitik meningkatkannya. Oleh kerana jumlah penyelidikan yang dilakukan terhadap kesan omega-7 pada manusia, maklumat yang terdapat pada topik ini adalah jarang tetapi positif.

Omega-9

Omega terakhir ialah omega-9. Asid lemak ini memberi manfaat kepada badan dengan mengurangkan keradangan, seperti omega-3, membantu meningkatkan kesihatan bersama dan penyembuhan dan mencegah banyak penyakit. Bahagian yang mudah dari omega ini adalah bahawa badan menghasilkan omega-9 tanpa sebarang gangguan daripada kami, jadi kami tidak perlu terlalu risau tentang mengekalkan pengambilan.

 

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
ashiguard
  • AshiGuard
  • Bought by Norsaadah from shah alam
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Lee from Singapore
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!