Menderita coronavirus tidak mengatakan bahawa penyakit paru-paru selalu menemani manusia, dan dapat disebut sebagai pembunuh. Dari batuk kering, penyakit paru-paru obstruktif kronik, SARS hingga koronavirus hari ini, dan juga virus selesema biasa, selalu menyerang paru-paru kita. Mengapa paru-paru selalu cedera?

 

Kepentingan Paru-paru

Paru-paru sebagai organ pernafasan badan manusia, terhubung ke kerongkong dan hidung dan berkomunikasi dengan dunia luar. Mereka bersentuhan dengan dunia luar setiap saat dan proses pernafasan sedang berjalan. Semasa paru-paru menghirup udara dan menyelesaikan percikan oksigen dan karbon dioksida, bakteria, virus, kulat, dan debu dapat memasuki paru-paru dengan udara. Antaranya, Streptococcus pneumoniae, staphylococcus, E. coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, dan lain-lain boleh menyebabkan radang paru-paru.

Selaput lendir yang terdedah pada saluran pernafasan sangat mungkin bersentuhan dengan patogen di udara dan diserang dan dijangkiti oleh patogen. Sekiranya imuniti badan lemah, jangkitan saluran pernafasan bawah mungkin berlaku yang membawa kepada bronkitis, radang paru-paru dan penyakit lain. Sebenarnya, jangkitan  ini mengandungi jalan seperti itu.

Di satu sisi adalah paru-paru yang rapuh, di sisi lain adalah persekitaran luaran yang keras dan sentiasa berubah.

 

Perlindungan Paru-paru

Paru-paru sangat rapuh dan tidak tergantikan. Apa yang kita lakukan adalah melindungi mereka semaksimum mungkin.

Langkah-langkah perlindungannya adalah seperti berikut:

Jauh dari persekitaran yang tercemar

Udara dan persekitaran dalaman harian yang tercemar, seperti asap memasak, menggoreng dan asap masakan Cina yang lain pasti akan mempengaruhi sistem pernafasan orang. Apabila dalam persekitaran yang tercemar, anda harus memakai topeng.

Berhenti merokok

Sebilangan besar karsinogen dalam asap tembakau akan meresap ke udara. Zarah asap ini pada dasarnya kurang dari PM0.5, dan bahaya jauh lebih tinggi daripada PM2.5. Bagi perokok, setelah sekian lama merokok dan kerosakan zarah udara, batuk, kahak yang berlebihan, dan sakit tekak adalah perkara biasa. Paru-paru perokok telah lama “terbeban dan tidak tertahankan! Cuba elakkan merokok.

Bersenam

Anda boleh memilih senaman aerobik seperti berjalan kaki, berjoging, yoga, tai chi, dan lain-lain. Melalui latihan-latihan ini dapat meningkatkan fungsi paru-paru dan melindungi paru-paru dengan berkesan.

Masukkan pemeriksaan fungsi paru-paru ke dalam pemeriksaan fizikal rutin

Ujian fungsi paru adalah kaedah penting untuk diagnosis awal dan membantu merebut peluang rawatan awal.

 

Lindungi paru-paru kita dari sekarang.

Facebook Comments

?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
  • OptiVue
  • Bought by Nur Diyana Ooi from Subang Jaya
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
triple green
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo
Riflex 360
?livepromo
?livepromo
?livepromo
?livepromo

Get A Promo Code

By Subscribing To Our Newsletter!

Enjoy a discount for your first purchase. Get your promo code now!